Foto: F64
Latvijas apdrošināšanas sektors pašlaik ir stabils, taču 2011.gadā situācija var mainīties, ja apdrošināšanas prēmiju kritums turpināsies tādā pašā apmērā kā 2010.gadā, uzskata Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Irēna Krūmane.

"Kopumā apdrošināšanas sektors patlaban ir uzskatāms par stabilu, bet, ja 2011.gadā turpināsies apdrošināšanas prēmiju kritums tādā pašā apmērā, situācija var mainīties," sacīja Krūmane.

Viņa arī uzsvēra, ka apdraudēta ir veselības apdrošināšanas attīstība. "Pašreizējā valsts politika par nepieciešamajiem taupības pasākumiem publiskajā sektorā, kā arī privātā sektora izdevumu ierobežojumi pēdējo divu gadu laikā ir tieši ietekmējuši veselības apdrošināšanu, un krīzes posmā šis apdrošināšanas veids ir visbūtiskāk sašaurinājies. Līdz ar to pastāv apdraudējums veselības apdrošināšanas nozares attīstībai," teica Krūmane un piebilda, ka 2010.gada pirmajos trīs ceturkšņos veselības apdrošināšanā parakstīto bruto prēmiju apmērs salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu samazinājās par aptuveni 39%, kas ir vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā (26%).

FKTK vadītāja pastāstīja, ka 2010.gada deviņos mēnešos apdrošināšanas sabiedrības parakstīja bruto prēmijas 138,4 miljonu latu apmērā, kas bija par 20,7% mazāk nekā 2009.gada deviņos mēnešos, un izmaksāja bruto atlīdzības 85 miljonu latu apmērā, kas bija par 27,7% mazāk. Vienlaikus Krūmane gan piebilda, ka 2010.gada deviņos mēnešos apdrošināšanas sabiedrības strādāja ar 14,6 miljonu latu peļņu, tostarp peļņu guva 11 apdrošināšanas sabiedrības. Dzīvības apdrošināšanas sabiedrību peļņa 2010.gada deviņos mēnešos bija 2,4 miljoni latu, bet risku apdrošināšanas sabiedrību - 12,2 miljoni latu.

Atbilstoši komisijas datiem Latvijā ir deviņas risku apdrošināšanas sabiedrības un četras dzīvības apdrošināšanas kompānijas, kā arī sešas ārvalstu risku apdrošinātāju filiāles un piecas ārvalstu dzīvības apdrošinātāju filiāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!