Četri Saeimas deputāti, kuri no 10.jūnija līdz 18.jūnijam atradās pieredzes apmaiņas vizītē Kubā, atmaksās valsts budžetā dienas naudu - 17 latus par katru dienu jeb kopā 680 latus, informēja Latvijas-Kubas parlamentārās sadarbības grupas vadītājs Valērijs Agešins (SC).
Agešins informēja, ka Kubas puse apmaksājusi deputātu uzturēšanos šajā valstī, tādēļ deputāti atmaksās tiem piešķirto dienas naudu. Līdz ar to Saeima segs tikai lidojuma biļešu iegādes izmaksas.

Kā norādīja deputāts, Latvijai ir labas iespējas sadarboties ar Kubu. Kubiešiem bijusi interese par sadarbību zāļu ražošanā, tūrismā un metalurģijas pakalpojumiem. Agešins jau tuvākajā laikā par vizīti Kubā informēs arī Ārlietu ministriju.

Deputāts informēja, ka Latvijas pārstāvjiem katru dienu bijušas tikšanās ar Kubas Nacionālās asamblejas komisiju deputātiem, dažādu ministriju pārstāvjiem un pašvaldību deputātiem.

Agešins norādīja, - kamēr Latvija vēl nav izstrādājusi savu nostāju attiecībā pret Kubu, "mums ir jābūt pragmatiski noskaņotiem par sadarbību ar šo valsti". Kā apgalvoja Agešins, vizīte Kubā bijusi tik saspringta, ka deputāti nav devušies nedz atpūtas, nedz izklaides pasākumos. Viņš pats tikai sestdienas vakarā esot atļāvies 30 minūtes pasauļoties.

Kā ziņots, deputāti, kuri darbojas Latvijas-Kubas parlamentārās sadarbības grupā, 10.jūnijā devās "pieredzes apmaiņas vizītē". Apmeklēt Havanu politiķus ielūgusi Kubas Nacionālā asambleja.

Sākotnēji lēstās komandējuma izmaksas bija 4612 lati jeb 1153 lati katram deputātam. Eksperti pieļāva iespēju, ka Latvijas parlamentārieši uz šo Karību jūras salu dodas vienkārši atpūsties, jo nav citu argumentu, kādēļ vajadzētu braukt uz komunistisko Kubu.

Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Ivars Indāns neredz argumentus, kādēļ NATO un Eiropas Savienības dalībvalsts Latvijas parlamentāriešiem būtu jādodas uz Kubu. Pētnieks sacīja, ka vizītes pamatojums ar pieredzes apmaiņu izklausās pēc pseidoargumenta, un pieļāva, ka parlamentārieši, iespējams, vienkārši dodoties ceļojumā. Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš ironiski norādīja, ka Saeimas deputāti varētu mācīties no Kubas, "kā izolēties no pasaules".

Savukārt politologs Ivars Ijabs ironiski sacīja, ka "tas ir samērā biedējošs signāls Latvijas sabiedrībai". Politologs norādīja, ka sabiedrībai vajadzētu būt uzmanīgai, ja parlamentārieši smeļas pieredzi no "autoritatīvās un komunistiskās Kubas". Eksperts ironizēja, ka deputāti, ņemot vērā to, ka Kubas līderis Fidels Kastro atrodas uz nāves gultas, varētu mēģināt gāzt Kubā pastāvošo iekārtu, piedāvājot Latvijas pieredzi demokrātijas ieviešanā, piemēram, ieviešot privatizācijas sertifikātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!