Foto: LETA

Viena no akūtajām Satversmes tiesas (ST) problēmām ir institucionalizētas sistēmas neesamība, kas garantētu ST spriedumu izpildi, un šāda sistēma noteikti ir jāievieš, sacīja ST tiesneša amata kandidāte Irēna Kucina.

Kucina norādīja, ka viņas atbilstību ST tiesneša amatam apliecina līdzšinējais profesionālais darbs valsts pārvaldes vadošajos amatos, ilgstošā akadēmiskā un zinātniskā pieredze un darbība Eiropas institūcijās Eiropas tiesību piemērošanā.

"Mana līdzšinējā praktiskā un zinātniskā juridiskā pieredze ir labs pamats, lai kvalitatīvi veiktu tiesneša darbu un dotu kvalificētu saturisku pienesumu ST judikatūras tālākai attīstībai," sacīja tieneša amata kandidāte.

Viņa pauda viedokli, ka ST loma Latvijā ir ļoti svarīga, un uzskata, ka ST 25 pastāvēšanas gados ir strādājusi ļoti kvalitatīvi, un ir uzstādījusi augstus standartus, kas atbilst Eiropas Savienības līmenim.

Domājot par Satversmes tiesas tālāko attīstību, Kucina uzsver, ka ļoti labi ir tas, ka ST skaidro savus spriedumus plašākai sabiedrībai. "Citas Eiropas konstitucionālās tiesas to joprojām nedara, un, manuprāt, šis virziens vēl būtu izvēršams".

Kucina uzskata, ka ST varētu domāt par regulāru tiesas un sabiedrības dialoga foruma izveidošanu, kurā diskutēt par spriedumiem, kas būtiski ietekmē sabiedrību.

Tāpat viņa neizslēdza iespēju, ka ST varētu pārņemt Eiropas Savienības Tiesas praksi, kad lietas izskatīšana notiek paātrinātā režīmā, ja tā skar procesus, kuri ir nozīmīgi valstij, vai indivīdam. Taču tas būtu padziļinātas diskusijas jautājums, piebilda Kucina.

ST tiesneša amata kandidāte uzsvēra, ka ST tiesnesis nav politiska amatpersona un ST tiesneša amata kandidāts tā virzīšanas procesā neuzstājas ar kādu politisku programmu, un līdz šim viņa nav saņēmusi politiska rakstura jautājumus.

Jau vēstīts, ka otrdien valdība lēma Kucinu virzīt ST tiesneša amatam. Tagad jautājums par Kucinas virzīšanu ST tiesneša amatam tiks skatīts Tieslietu padomē, bet gala lēmumu pieņems Saeima.

Šomēnes beidzas ST priekšsēdētājas Sanitas Osipovas pilnvaras, un kandidāts vakantajam amatam bija jāizvirza valdībai. Osipova turpinās pildīt ST tiesneša un ST priekšsēdētāja amata pienākumus līdz jaunā tiesneša svinīgajai apstiprināšanai amatā, kas parasti notiek Rīgas pilī.

Kucina pašlaik ir Valsts prezidenta Egila Levita padomniece. Levits paudis atbalstu Kucinas kandidēšanai uz ST tiesneša amatu. Kucina ir tiesību zinātņu doktore un asociētā profesore Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!