Foto: LETA

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) valdība ir atvērtāka par iepriekšējo, tomēr arī tās darbā ir vērojami būtiski trūkumi, it īpaši budžeta veidošanas procesā, komentējot esošās valdības pirmo darba gadu, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Egils Baldzēns.

Baldzēns norādīja, ka kopumā LBAS kā sociālajam partnerim ar Kučinski un Ministru kabinetu ir laba sadarbība, tomēr tajā pašā laikā pastāv arī neatrisinātas problēmas, kas parādījās budžeta veidošanas procesā.

LBAS vadītājs skaidroja, ka valdībai savā pirmajā darba gadā izdevies risināt papildu finansējuma jautājumu attiecībā uz iekšlietu struktūrās strādājošo atalgojumu, kā arī virsstundu jautājumam izdevies atrast risinājumu.

Tāpat Baldzēns kā pozitīvu notikumu atzīmēja tiesu un prokuratūras darbinieku algu palielināšanu, piešķirot tam 4,5 miljonus eiro. LBAS vadītājs norādīja, ka tas ir būtiski, lai šie darbinieki būtu motivēti strādāt, jo no tā var būt atkarīgs tiesvedības ātrums.

Tajā pašā laikā LBAS nav apmierināti ar to, kā notika skolotāju algu reforma. Baldzēns atzīmēja, ka šeit jāmin "pazudušie" 1,7 miljoni eiro, kas gan beigās "aizgāja" pie cilvēkiem, tomēr, lai tas notiktu, šo jautājumu nācies aktualizēt.

Tāpat LBAS nav mierā ar minimālās algas paaugstinājumu, norādot, ka 10 eiro ir pavisam neliels palielinājums. Baldzēns arī piebilda, ka minimālās algas celšanu vajadzēja veikt kopā ar neapliekamā minimuma paaugstināšanu.

LBAS arī norāda, ka arī mediķu algas praktiski tika palielinātas uz minimālās algas pieauguma rēķina. Arodbiedrības iepriekš rosināja šim jautājumam novirzīt 10 miljonus eiro, lai arī mediķiem parādītu, ka viņu atalgojums ir svarīgs, tomēr tas netika izdarīts, sacīja Baldzēns, piebilzdams, ka tajā pašā laikā tā dēvētajās "deputātu kvotās" tika sadalīti 20 miljoni eiro.

Kopumā vērtējot valdības gadu, Baldzēns sacīja, ka Kučinska valdība ir atvērtāka par iepriekšējo, tomēr vēl ir būtiski trūkumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!