Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) par savu Ministru prezidenta amata kandidātu vēl būs jāspriež dažādos formātos, taču neoficiāli tiek pieļauts, ka sarunu noslēgumā kā reālākais politiskā spēka premjerministra amata kandidāts varētu būt Saeimas deputāts Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinska izredzēm par labu tiek minētas darba spējas, kas viņam ļautu panākt atbilstošus rezultātus. Tiek gan norādīts, ka vēl priekšā ir iekšējās diskusijas ZZS partijās, kas var ieviest korekcijas pašreizējā situācijā. Tāpat izskan piebilde, ka, īstenojoties scenārijam par Kučinska kļūšanu par premjeru un politiķim noliekot deputāta mandātu, viņa vietā parlamentārieša mandātu iegūtu Valdis Kalnozols (ZZS), un šādas izmaiņas frakcijas sastāvā atsevišķi ZZS politiķi varētu nevērtēt kā pozitīvu situācijas attīstības modeli.

Atbalsts Kučinska iespējai kļūt par ZZS kandidātu tiek pausts arī oficiāli. Piemēram, demisionējošās valdības labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) nevēlas kļūt par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjera amata kandidātu un noteikti atbalstīs Kučinska nominēšanu, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Augulis.

Lai gan arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) izskanējis kā iespējamais pretendents, tomēr neoficiāli tiek norādīts, ka, ja politiskais spēks pieņemtu oficiālu lēmumu par Dūklava virzīšanu uz valdības vadītāja posteni, to varētu uztvert kā signālu, ka ZZS tomēr varētu nenonākt pie valdības stūres. Tas, no vienas puses, tiek skaidrots ar to, ka pašam ministram neesot tik lielas vēlmes ieņemt Ministru prezidenta posteni.

Joprojām neskaidra ir atbilde uz pamatjautājumu, kura no divām lielākajām tā dēvētajām centriski labējām partijām - "Vienotība" vai ZZS - veidos nākamo valdību. Lielāka skaidrība šajā jautājumā varētu tikt gūta pēc "Vienotības" valdes un frakcijas kopsēdes otrdien, 15.decembrī.

Jau ziņots, ka ZZS, visticamāk, 28.decembrī izvirzīs savu Ministru prezidenta amata kandidātu, par šodien ZZS valdē panākto vienošanos žurnālistus informēja Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Kā ziņots, pēc pirmajām politiskajām konsultācijām arvien reālāks kļūst scenārijs, ka tieši ZZS varētu izvirzīt nākamo premjera amata kandidātu. ZZS jau paudusi gatavību izvirzīt premjera amata kandidātu, kaut līdz šim partneri uzskatīja, ka iniciatīva valdības veidošanā jāuzņemas "Vienotībai". Gan neoficiāli, gan publiski kā iespējamie kandidāti no ZZS puses tiek minēti zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks un deputāts Māris Kučinskis. Tiek gan norādīts, ka Dūklavs varētu nebūt pārāk ieinteresēts kļūt par premjerministru. Savukārt Augulis no attiecīgās iespējas jau ir atteicies.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis, pagājušajā nedēļā pabeidzot pirmo sarunu kārtu ar partijām par jaunas valdības veidošanu, nosauca virkni darbu, kuriem būtu jābūt jaunās valdības prioritātēm, bet nenosauca nedz premjera amata kandidātu, nedz deva mājienu, kurai partijai būtu jāuzņemas valdības veidošana.

Sarunās ar partijām pārliecinošs atbalsts kādam noteiktam koalīcijas modelim vai Ministru prezidenta kandidātam nav izveidojies, sacīja Vējonis un aicināja partijas ne vēlāk kā līdz šī gada beigām piedāvāt konkrētus premjera amata kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!