Foto: F64

Atstādinot Aivaru Lembergu ("Latvijai un Venstpilij") no Ventspils mēra amata, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) mērķis ir ieiet vēsturē, uzskata Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) izpilddirektora vietnieks, kādreizējais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Māris Kučinskis.

"Sprūdžs kā politiķis jau bija iedzinis sevi stūrī. Viņam vairs īsti nebija izejas, kā tikai apzināti riskēt un neatbilstoši likumam atstādināt Lembergu, ko viņš arī izdarīja, vai arī izgāzties un kļūt mazliet smieklīgam ar visiem saviem paziņojumiem," Sprūdža lēmumu komentēja Kučinskis.

LLPA izpilddirektora vietnieks ir pārliecināts, ka Reformu partijas ministra lēmums par Lemberga atstādināšanu ir bijis politisks. "Žēl, ka par to, visticamāk, nāksies maksāt nodokļu maksātājiem. Ņemot vērā to, ka tālāk sekos [Sprūdža lēmuma] pārsūdzēšana un tiesu darbi, grūti iedomāties citu variantu kā vienīgi Lemberga uzvaru. Jautājums tikai, kad tas notiks. Visticamāk, paies pietiekami ilgs laiks, lai ministrs jau būtu nomainījies."

Kučisnskis nevarēja pārliecinoši atbildēt uz jautājumu, ar ko praktiski atšķiras Lembergam piemērotā drošības līdzekļa - aizlieguma pildīt Ventspils domes priekšsēdētāja amata pienākumus - sekas no sekām, kas iestājas ar Sprūdža lēmumu atstādināt Lembergu no šī amata. "Pilnīgi pārliecināts neesmu, bet man šķiet, ka Lembergam vairs nemaksās Ventspils mēra algu, ko viņš pēc tam tiesā piedzīs. (..) Bet reāli jau praksē šis lēmums neko nenozīmē, viņš vienkārši būs ļoti ietekmīgs deputāts," atzina LLPA izpilddirektora vietnieks.

Lai gan Lembergs pēc Sprūdža lēmuma oficiāli vairs neskaitīsies Ventspils domes priekšsēdētājs, viņš joprojām drīkstēs darboties dažādās organizācijās un uzņēmumos, tai skaitā arī Ventspils brīvostā, piebilda Kučinskis.

Kādreizējais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs pauda viedokli, ka Sprūdžam lēmumu par Lemberga atstādināšanu vispirms vajadzēja kārtīgi pārrunāt ar juristiem. Likumā ir paredzēts, ka ministrs pašvaldības vadītāju var atstādināt ar juridisku argumentāciju, bet, ja praksē tas tomēr tiek darīts, balstoties uz politiskiem motīviem, tad Saeimai attiecīgais deleģējums likumā būtu jāpārskata, domā Kučinskis.

"Sprūdža mērķis ir ieiet vēsturē kā ministram, kurš atstādināja Lembergu. Tas ir pilnīgi klaji redzams," rezumēja Kučinskis.

Kā ziņots, Sprūdžs vakar paziņoja, ka ir nolēmis atstādināt Lembergu no Ventspils domes priekšsēdētāja amata. Šādu lēmumu ministrs pieņēma, iepazīstoties ar Lemberga paskaidrojumiem. Paskaidrojumus Ventspils mēram Sprūdžs prasīja, jo no Ģenerālprokuratūras bija saņēmis "šokējošu" informāciju par Lemberga "saimniekošanu" Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā.

Koalīcijas partneri no "Vienotības", kā arī opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji par Sprūdža lēmumu ir pauduši neizpratni, savukārt pats Lembergs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra lēmumu neatzīst un dēvē to par speciāli sarīkotu akciju, izmantojot prokuratūras celtajās apsūdzībās ietverto informāciju, kas nav pierādīta tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!