Foto: Shutterstock

Patlaban simtiem ģimeņu gaida, lai varētu adoptēt bērnus, tāpēc šis process būtu jāpaātrina, sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Runājot par Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" veikto eksperimentu un atklātajiem pārkāpumiem valsts sociālās aprūpes centra "Rīga" filiālē "Rīga", Ministru prezidents norādīja, ka labklājības ministrs Jānis Reirs (V) par situāciju šajā aprūpes centrā informējis pirms divām nedēļām un solījis problēmas novērst.

Tajā pašā laikā Kučinskis norādīja, ka minētais gadījums izgaismo ģimenes politikas problēmas.

"Ir viegli pateikt, ka ejam uz ģimeniskas vides nodrošināšanu pilnīgi visiem bērniem, tajā pašā laikā redzam, ka uz šo mērķi ejam pārāk lēni, jo ir simtiem ģimeņu, kas gadiem stāv rindā uz bērnu adopciju. Nevaru apgalvot, ka šī mērķa sasniegšanā notiktu saskaņota darbība. Vajadzētu paātrināt šo procesu, tam jāpievērš vairāk uzmanības," uzsvēra premjers.

Kučinskis pauda atzinību tiem medijiem, kas izgaismo dažādas sociālas problēmas, kuras politiķi nepamana, tādējādi liekot sasparoties, lai šīs problēmas novērstu.

"Esmu pateicīgs, ka mediji spēj atklāt lietas, ko paši neredzam. Ir svarīgi, lai tā nebūtu norma un tā nebūtu vienmēr. Es to vērtēju kā kopīgu sadarbību valsts attīstības nodrošināšanai. Ir svarīgi reaģēt uz šādiem pārkāpumiem," teica premjers.

Pēc Kučinska domām, uzmanība jāpievērš pārkāpumiem ne tikai sociālajā jomā, bet arī citās. Kā piemēru viņš minēja maksātnespējas jomas problēmas, uz kurām savulaik norādīja ne vien mediji, bet arī ārvalstu investori. "Valsts ieņēmumu dienests veic darbu ar uzņēmējiem un šajā jautājumā redzu gaismu tuneļa galā. Tas nav vienas dienas darbs, lai novērsti šīs lietas," piebilda Ministru prezidents.

Jau vēstīts, ka eksperimentā "Zīdaiņu aukle" divas nedēļas raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" žurnāliste strādāja VSAC "Rīga" par aukli. Eksperimenta galvenais uzdevums bija noskaidrot, kādā veidā aprūpē un audzina tos bērnus, kuri uz laiku ir nonākuši bērnunamā. Pirmajā darba dienā esot parādīts, kā apieties ar mazajiem bērniem veselu diennakti. Piemēram, esot parādīts, ka pudelītes liek mutē gultiņā, neņemot bērnus rokās.

Eksperimentā atklājies, ka grupā, kurā lielākoties dzīvo zīdaiņi un bērni līdz gada vecumam, kā arī viena divus gadus veca meitene, bērni lielāko dienas daļu pavada iekštelpās. Mazuļi nezina, kas notiek ārpus bērnunama, jo darbinieki viņus ārā ved reti vai to nedara nemaz.

Darbu aprūpētāji, speciālisti un citi darbinieki lielākoties uztverot formāli. Žurnāliste novērojusi, ka audzinātājas bieži vien ir aizņemtas ar mobilajiem telefoniem vai dokumentu kārtošanu. Bērni nesaņemot nekādu uzmanību, izņemot ēdināšanas un pamperu mainīšanas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!