Foto: LETA

Premjera amata kandidāts Māris Kučinskis (ZZS) par savas iespējamās valdības prioritātēm min tautsaimniecības izaugsmi, iekšējo un ārējo drošību, nacionālo identitāti, kā arī reformas gan izglītības, gan veselības jomā.

Kučinskis piektdien pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem žurnālistiem sacīja, ka politiķi pārrunājuši jaunās valdības deklarāciju. Viņš informēja, ka deklarācijas saturs izjaukts netiks, bet nākamās nedēļas laikā tas tiks uzlabots.

Koalīcijas partneri vienojušies, ka deklarācijā pie kopējiem principiem tiks minēta tostarp valodas nozīme un kultūrvēsturiskās vērtības.

"Mēs nedomājām prioritātes sakārtot prioritārā secībā, tās visas ir svarīgas. Pirmā prioritāte ir valsts ieņēmumu palielināšana - tautsaimniecības izaugsme, kur mēs varam iegūt papildus gan visai ekonomikai, gan privātajam sektoram papildu naudu budžetā, lai sekmīgāk varētu pildīt sociālās funkcijas, kas ir nepieciešamas gan veselībai, gan izglītībai, gan sociālajā sfērā," pauda politiķis.

Tautsaimniecības izaugsmes sadaļai būs 11 rīcības virzieni, kuros būs iesaistītas visas ministrijas. "Tas būs kopējais Ministru kabineta uzdevums," sacīja Kučinskis.

Nākamās valdības prioritāte būs arī reformas izglītībā un zinātnē. Kā viens no darbiem, pie kā strādās jaunais Ministru kabinets, būs Saeimas uzdotie uzdevumi kvalitatīvas vispārējās izglītības nodrošināšanai, kā arī risināt ar skolu pieejamību saistītās problēmas, ko Kučinskis izstrādāja, vadot Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisiju.

"Tas ir ļoti smags darbs, kurā kārtējo reizi ir jāpasaka, ka tā nebūs izglītības ministra problēma, tā būs Ministru kabineta problēma, uzdevums, pie kā visiem būs kopā jāstrādā. Vēl būs akcenti arī uz profesionālo izglītību, ka ir proporcija jāpalielina vēl vairāk. Arī sadaļa par zinātnes attīstību, kur ir jāvienojas par resursu koncentrāciju," viņš atklāja.

Starp jaunā Ministru kabineta prioritātēm būs arī reformas veselības aprūpē, iekšējā un ārējā drošība, kā arī nacionālā identitāte, tostarp Latvijas simtgades pasākumi, mediju politika, sabiedrības integrācija, bēgļu jautājumi.

Darbu pie nākamās valdības deklarācijas un rīcības plāna koalīcijas partneri plāno noslēgt nākamnedēļ.

Jau vēstīts, ka pagaidām tikai Nacionālā apvienība ir pieņēmusi oficiālu lēmumu strādāt Kučinska valdībā. "Vienotība" ir paziņojusi, ka vēlas strādāt esošajā koalīcijā, tomēr uzstāj uz sarkanajām līnijām ministriju sadalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!