Foto: LETA

"Uz jauno gadu būs sarunas ar katru ministru. Ja būs redzams, ka ir klaja neizdarība, tad vērtējums būs skarbs," intervijā "Neatkarīgā Rīta Avīze" otrdien atzīst Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

"Esam pārlikuši ministru darbības izvērtējuma termiņus. Veselības ministres gadījumā tas ir pat objektīvi, ka reformas neiet tik strauji, cik gribētos, arī citiem ministriem ir objektīvi faktori, " saka Kučinskis, piebilstot, ka plāno sarunas ar katru ministru.

"Es savu premjera darbu ļoti vēršu uz to, lai runātu ar katru ministru. Ļoti labi zinu, ko dara katrs ministrs, piemēram, veselības ministre Anda Čakša, es ļoti labi zinu, kādas ir [izglītības ministra Kārļa] Šadurska problēmas. Ja tās traucēs iet tālāk, tad, protams, var notikt tā, kā ar Gunti Belēviču," intervijā atzīst ministru prezidents.

Viņš arī uzsver, ka ir apmierināts ar veselības ministres Čakšas darbu, jo viņai "ir laba pieredze medicīnas iestāžu vadībā, viņa labi pārzina sistēmu, un ar viņu ir viegli strādāt. Viņa atšķirībā no Belēviča nāk no nozares, un lai arī Čakšai kā ministrei ir arī strīdi ar sistēmu, bet tie ir argumentēti – gan ar ģimenes ārstiem, gan reģionu slimnīcām".

Vaicāts par skandālu ar e-veselības projektu, kur ieguldīta milzu nauda, bet pastāv bažas, ka valstij var nākt ciest zaudējumus, Kučinskis atzīmē, ka ir viņai teicis "nekautrējies, varbūt šeit ir darbs prokuratūrai". Tomēr esot izdevies "kaut kā galus savilkt kopā". "Taču es turos pie nostājas, ka nauda nav vienīgā Latvijas veselības sistēmas problēma. Vairāk naudas ir jādod sakārtotai sistēmai, un pagaidām veselības aprūpē tādas nav," atzīmē premjers.

Kučinskis arī pauž usakatu, ka veselības aprūpes sistēma ir ļoti tālu no sabrukuma. "Līdzīgi kā izglītības sistēmā – ir vājās skolas, bet spēcīgās skolas ir ļoti labā līmenī. Veselības aprūpes sistēmā ir līdzīgi: Latvijā ir izbūvētas izcilas reģionu slimnīcas – Valmiera, Jēkabpils, Daugavpils, Liepāja, Ventspils, nupat Stradiņiem un Austrumu slimnīcai ir arī jādabū sava investīciju deva attīstībai. Taču nav jau vairs jāpieturas pie tā, ka slimnīcām jābūt katrā ciemā," saka Kučinskis.

"Es domāju, ka tagad cilvēki paši izvēlēsies to iestādi, kur ir labāka veselības aprūpe, nevis turēsies pie sistēmas, lai tikai būtu tuvāk. Ambīciju dēļ turēties pie sava katrā vietā, sak, mums vēl trīs labi ārsti palikuši, – tā nesanāks," norāda Ministru prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!