Balsojums par jauno valdību gaidāms 11. februārī, ceturtdien pēc tikšanās ar partiju "Vienotība" un Nacionālo apvienību žurnālistiem teica Ministru prezidenta amata kandidāts Māris Kučinskis (ZZS).

Pēc viņa teiktā, "Vienotība" ir piekritusi tam, ka partijas pārziņā būs piecas ministrijas - Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Labklājības ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, kā arī Ekonomikas ministrija (EM), atsakoties no vēlmes vadīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Ekonomikas ministrs būs arī premjera biedrs.

"Vairāk es neredzu šķēršļus, kas kavētu jaunās valdības izveidošanu," sacīja Kučinskis.

Kučinskis skaidroja, ka ZZS vārdā "Vienotībai" piedāvājis Ministru prezidenta biedra amatu kādam no ministriem. Kučinska ieskatā šāds amatu varētu ieņemt arī iekšlietu ministrs, ņemot vērā viņa bažas par nacionālo drošību un to, ka tam būtu jāpievērš lielāka uzmanība. Savukārt "Vienotība" nolēmusi, ka vēlas premjera biedra amatu uzticēt ekonomikas ministram.

To, kādi pienākumi būs premjera biedram, noteiks Kučinskis.

Viņš arī uzsvēra, ka ekonomikas ministra amata kandidātam jāsaņem Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācijas atbalsts.

Saistībā ar demogrāfijas izvirzīšanu par vienu no prioritātēm ar Nacionālo apvienību panākta vienošanās par to, ka valdībā tiks veidota īpaša komisija vai vadības centrs.

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa pēc partijas frakcijas sēdes žurnālistiem apliecināja, ka frakcijā nebija iebildumu pret to, ka "Vienotība" iesaistīsies Kučinska veidotajā valdībā.

Vērtējot to, ka "Vienotībai" nācies atteikties no savām prasībām un samierināties ar Kučinska piedāvātajām piecām ministrijām, Āboltiņa uzsvēra, ka citu piedāvājumu valdības veidošanas laikā nav bijis, turklāt "divi partneri izveidojuši bloku".

"Ja trešais apzinās savu atbildību valsts ģeopolistiskā kursa stabilā virzienā kā Eiropas vērtību aizstāvētājs, acīmredzot, tā ir mūsu atbildība. Šajā brīdī mēs nevaram atļauties spītēties," viņa teica.

Partija apņēmusies stiprināt gan ārlietu un iekšlietu ministra darbību, gan arī skaļi iestāties par pensionāru un bērnu tiesības, tostarp prasot palielināt pensijas.

Pagaidām partija neatklāj, kas varētu ieņemt tās atbildībā esošos ministru amatus. Diskusijas par to atliktas līdz pirmdienai, ņemot vērā reģionu pārstāvju lūgumu – vairāki "Vienotības" sadarbības partneri – reģionu partiju vadītāji pilsētās skata to budžetus.

Zināms vien tas, ka darbu turpinās iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (ZZS). Arī pārējiem trim ministriem būs jābūt partijas vai frakcijas biedriem.

Piektdien plānots turpināt sarunas par valdības deklarāciju, kas jau tuvākajā laikā varētu tikt pabeigta, savukārt nākamā koalīcijas tikšanās plānota 3. februārī.

Jau vēstīts, ka Kučinskis ceturtdien uz sarunām par jaunās valdības veidošanu aicināja partijas "Vienotība" un Nacionālās apvienības pārstāvjus.

Kučinskis iepriekš pauda apņēmību sarunās panākt vienošanos par to, kādi ministru portfeļi tiks nodoti katras partijas pārziņā.

Līdz šim vienošanās nebija panākta ar partiju "Vienotība" - sākotnēji partija vēlējās savā pārziņā iegūt Satiksmes ministriju un Tieslietu ministriju, bet, tā kā šī vēlme neguva partneru un valdības veidotāja atbalstu, "Vienotība" piedāvāja jaunu kompromisa variantu - uzticēt tai Veselības ministrijas (VM) un Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) vadību.

Līdz ar to "Vienotība" jaunajā valdībā vēlējās vadīt Ārlietu ministriju, Iekšlietu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Labklājības ministriju, VM un VARAM.

Tikmēr Kučinskis atzinis, ka VM vadību nevēlas mainīt un darbu varētu turpināt veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Diskusijas turpinājās par VARAM, kā arī iespēju izveidot premjera biedra posteni. ZZS šo posteni piedāvājusi uzņemties kādam "Vienotības" ministram.

Paralēli sarunām par sadarbību valdības veidošanā notiek darbs pie valdības deklarācijas projekta izstrādes, lai vienotos par valdības prioritātēm un konkrētiem uzdevumiem.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis 13. janvārī uzticēja Kučinskim valdības veidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!