Foto: DELFI

Politologs un ārpolitikas pētnieks Andis Kudors, kurš 2019. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās startēja no Jaunās konservatīvas partijas saraksta kā saraksta līderis, pirmdien, 25. janvārī, sociālajos medijos izplatījis vēsti, ka izstājies no šīs partijas.

"Šodien izstājos no Jaunās konservatīvās partijas (JKP). Veltīšu vairāk laika un enerģijas kristīgajai kalpošanai. Turpināšu arī politikas pētniecību un lekciju lasīšanu studentiem. Citā partijā neplānoju stāties. Paldies JKP cīņu biedriem par vērtīgo pieredzi! Izveidojās tur labas attiecības ar daudziem jaukiem cilvēkiem. No sirds vēlu jaunajiem konservatīvajiem izdošanos!" raksta Kudors savā feisbuka profilā.

Atbildot uz minējumiem un jautājumiem par savas rīcības iemesliem, Kudors tviterī skaidrojis: "Sekoju savam aicinājumam. Neuzskatu, ka JKP iet slikti. Tas ir amizanti – kad iestājos JKP, man viens teica, ka ir labākās domās par mani. Tagad izstājos – atkal kāda saka, ka bija labākas domās...." Viņš arī uzsvēris, ka to darījis, "lai veltītu vairāk laika un enerģijas kristīgajai kalpošanai".

Eiropas Parlamenta vēlēšanās Kudors bija saraksta pirmais numurs un savāca visvairāk plusu (9692), krietni apsteidzot Gati Eglīti, kurš bija otrais sarakstā. Kudoram bija arī vismazāk svītrojumu (568), tomēr JKP saraksts nesavāca pietiekami daudz balsu, lai tiktu pie vietas Eiropas Parlamentā.

Tolaik Kudors kā saraksta līderis tika pieteikts kā Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors, politologs, kurš starptautiski zināms kā eksperts hibrīddraudu jautājumos.

"Mēs ejam uz Eiropas Parlamentu, lai vairotu Latvijas, Baltijas un Eiropas drošību. Tikai drošā zemē spēs attīstīties labklājība un tiesiskums, un mēs varēsim rūpēties par mūsu tautas neizzušanu nākotnē," solīja pats Kudors.

JKP valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns tolaik akcentēja, ka, veidojot sarakstu, apvienota pieredze, valodu zināšanas, kompetence, profesionalitāte un starptautiskā pieredze. "Lielākā daļa saraksta kandidātu partijā ir no pirmās tās dibināšanas dienas, taču ir arī tādi, kuri pievienojušies pavisam nesen. Viņi ar savu degsmi spēs dot pienesumu ne tikai partijai un Latvijas sabiedrībai, bet arī Eiropas Savienības dimensijām," uzsvēra Bordāns.

Kudors vērsa uzmanību uz nepieciešamību veltīt lielāku uzmanību valsts identitātes un drošības jautājumiem Eiropas Savienības drošības kontekstā. "Valsts drošība nav tikai militārā aizsardzība. Pieredze un kompetence, ko esam ieguvuši, saskaroties ar Krievijas informācijas karu vairāku gadu garumā, ir devusi mums zināšanas, ko varēsim pielietot, risinot problēmas plašākā mērogā," sacīja JKP EP vēlēšanu saraksta līderis.

No 2006. gada līdz 2019. gadam Kudors strādāja Austrumeiropas politikas pētījumu centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!