Jūras administrācija kuģa "Sniegs" bojāejas dienesta izmeklēšanā konstatējusi, ka tajā vainojami nelabvēlīgie laikapstākļi un kapteiņa neadekvātā rīcība.Tā BNS informēja Latvijas jūras administrācijas kuģošanas departamenta direktors Valdis Dreimanis.
Viņš pastāstīja, ka kapteinis nav ņēmis vērā ekstremālos laikapstākļus - vētras tuvošanos un savlaicīgi nav atgriezies ostā, vai arī vētru nogaidījis jūrā. Dreimanis sacīja, ka tādējādi pārkāpti starptautiskie kuģošanas normatīvie akti.

Kapteinis nenodrošināja arī kuģa pienākšanu Liepājas ostā drošā attālumā no mola. Viņš neveica visu nepieciešamo, lai redzētu, kur kuģis dodas - tādējādi nenodrošinot sardzes dienestu - it kā "gāja tieši virsū molam", teica Dreimanis.

Komisija uzskata, ka nepieciešams izstrādāt tālāku pasākumu plānu, kas uzlabotu zvejas kuģu drošību, kā arī paredzētu kuģu meklēšanu ekstremālos apstākļos.

Jūras administrācija dienesta izmeklēšanas rezultātus trešdien nodos Satiksmes ministrijai un Liepājas transporta policijai, kas lems, vai ierosināt krimināllietu.

Liepājas transporta policijas kriminālpolicijas priekšnieks Gvido Buks BNS otrdien sacīja, ka par krimināllietas ierosināšanu lems pēc kapteiņa mirstīgo atlieku medicīniskās ekspertīzes un jūras administrācijas dienesta izmeklēšanas slēdziena saņemšanas.

BNS jau vēstīja, ka 4.decembrī Liepājā avarēja kuģis "Sniegs" ar sešu cilvēku apkalpi. Kuģis, kurš gatavojās atgriezties ostā, vētras laikā uzskrēja uz ziemeļu mola. Pēc nelaimes glābšanas dienesti kuģim nespēja piekļūt stiprās vētras dēļ. Kad vēlāk kuģi pārmeklēja ūdenslīdēji, neviens no apkalpes netika atrasts.

Kuģa kapteinis tika atrasts 11.decembrī, bet pārējo piecu kuģa apkalpes locekļu meklēšana vēl notiek. Tā ir transporta policijas pārziņā, un meklēšanā joprojām iesaistīti arī glābšanas dienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!