Foto: LETA

Kūlas dedzināšana ir aizliegta, un saskaņā ar normatīvajiem aktiem kūlas dedzinātāji ir saucami pie atbildības, atgādina Valsts policijā.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas atgādina, ka kūlas dedzināšana nav veids, kā sakopt neapsaimniekotās un nesakoptās teritorijas. Dedzinot kūlu, var nodarīt lielu postu meža platībām, dzīvām radībām, kā arī, izceļoties ugunsgrēkam, var nodegt gan dzīvojamās, gan saimniecības ēkas, un ugunsgrēkā var zaudēt arī dzīvību.

Neapdomīgās rīcības dēļ nelaime var piemeklēt gan pašus dedzinātājus, gan arī citus cilvēkus, uzsver likumsargi.

Policija iedzīvotājiem atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un saskaņā ar normatīvajiem aktiem kūlas dedzinātāji saucami pie atbildības. Par kūlas dedzināšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 280 eiro līdz 700 eiro. Protokolu par kūlas dedzināšanu var izrakstīt gan Valsts policija, gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Savukārt Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksa (LAPK) 51. panta 2. daļa nosaka, ka par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu un zāles nepļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos, uzliek naudas sodu fiziskām personām no 140 eiro līdz 700 eiro. Juridiskām personām naudas sods ir daudz bargāks — no 700 eiro līdz 2900 eiro.

LAPK 179. pants nosaka, ka par ugunsdrošības prasību pārkāpšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 30 eiro līdz 280 eiro, bet juridiskajām personām — no 280 eiro līdz 1400 eiro. Par atbilstības ugunsdrošības prasībām nenodrošināšanu VUGD noteiktajā termiņā uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 140 eiro līdz 430 eiro, bet juridiskajām personām — no 1400 eiro līdz 4300 eiro.

Tāpat policija arī aicina iedzīvotājus ziņot par iespējamiem likumpārkāpējiem saistībā ar kūlas dedzināšanu. Ja tiek manītas personas, kuras dedzina kūlu, par to jāinformē operatīvos dienestus.

VUGD sociālās vietnes "Twitter" kontā dienests publicējis video, kurā redzams ugunsgrēka Liepājas pusē. Video redzams kā vēja ietekmē kūlas ugunsgrēka liesmas ļoti strauji pārmetušās gan uz kokiem, gan uz blakus esošajām ēkām.

VUGD atgādina, ka kūlas degšana nav kontrolējama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!