Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trīs dienas, 28., 29. un 30. septembrī, Kuldīgā brīvprātīgi varēs veikt Covid-19 testus, nododot siekalu paraugus, liecina Kuldīgas pašvaldības publicētā informācija.

Saistībā ar Covid-19 slimības uzliesmojumu uzņēmumā SIA "Kuldīgas tekstils" Kuldīgas novada pašvaldība, sadarbojoties ar E. Gulbja laboratoriju, īstenos pilotprojektu Covid-19 analīžu veikšanā, noņemot siekalu analīzes.

Analīzes iedzīvotāji varēs nodot bez maksas un pēc brīvprātības principa.

Kā norāda E. Gulbja laboratorijas valdes loceklis Didzis Gavars, akcijas pamatuzdevums ir aktuālā perēkļveidīgā Covid-19 uzliesmojuma izmeklēšana Kuldīgā. Šādai iecerei atbalstu devis arī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs, Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis, uzsver pašvaldībā.

Sākotnēji Kuldīgai tiks piegādāti 3000 testu komplekti, bet nepieciešamības gadījumā būs pieejami vēl papildus 3000. Siekalu testa priekšrocība ir tā vienkāršums, ērtums un tas, ka tests neizraisa sāpes, norāda pašvaldībā.

Trīs akcijas norises dienās pašvaldības darbinieki jau saslimušo personu kontaktpersonām, novada uzņēmumiem, izglītības iestādēm, kā arī medicīnas darbiniekiem nogādās testus. Arī citiem interesentiem būs iespēja pieteikties uz testa komplekta saņemšanu.

Analīžu savākšanas punkts atradīsies kādreizējās muzeja krātuves telpās Vakara ielā 6, un tā darba laiks būs no pulksten 8 līdz 22. Teritoriju apsargās un par sabiedrisko kārtību rūpēsies Kuldīgas novada pašvaldības policijas darbinieki.

Uzņēmumi un iestādes, kuri vēlas veikt savu darbinieku testēšanu, aicināti pieteikties, rakstot e-pastu uz dome@kuldiga.lv un norādot uzņēmuma nosaukumu, darbinieku skaitu un kontaktpersonu un tās tālruņa numuru, ar ko sazināties par analīžu komplektu piegādi.

Savukārt iedzīvotāji, kuri paši vēlas veikt testu, aicināti doties uz analīžu savākšanas punktu Vakara ielā 6.

Katrs saņems komplektu, kurā ietilps divas veidlapas, kurās būs jānorāda kontaktinformācija un siekalu parauga noņemšanas laiks. Tāpat ar savu parakstu iedzīvotājam būs jāapliecina sava identitāte un piekrišana noteikumiem, ar kuriem veidlapā varēs iepazīties. Tāpat komplektā būs siekalu trauciņš un iepakojums, kur noņemto materiālu un aizpildītās veidlapas ievietot.

Siekalu testus nekādā gadījumā nedrīkstēs veikt darba vietā, skolā, publiskajās tualetēs vai kādās citās koplietošanas vai publiskajās telpās – virtuvē, darba vai mācību kabinetā. Testus vislabāk veikt savā dzīvesvietā vai kādā citā diskrētā vietā, uzsver pašvaldībā.

Svarīgi, ka pēc siekalu iespļaušanas trauciņā tas savākšanas punktā jānogādā ne vēlāk kā 24 stundu laikā.

Kā pašvaldību informēja Gavars, iedzīvotājs atbildi par negatīvu vai pozitīvu testu saņems diennakts laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!