Foto: F64
Latvijas kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, sestdien Latvijas vēstniecībā Maskavā tiekoties ar diasporas pārstāvjiem, tautiešus informēja par nozīmīgākajām aktualitātēm kultūras jomā, kā arī valsts politiku attiecībā uz saikņu uzturēšanu ar latviešu kopienām pasaulē, informē Kultūras ministrija.

Ministre pastāstīja, ka šogad Dziesmu un deju svētkos piedalīsies rekordliels kolektīvu skaits no diasporas valstīm – kopumā 52 kolektīvi, un tas ir vērtējams kā vislielākais un visnozīmīgākais katra tautieša ieguldījums latvietības uzturēšanā.

Šovasar Dziesmu un deju svētkos latviešu diasporu pārstāvēs kopumā divi kori no Krievijas – koris "Tālava'' no Maskavas, kā arī koris no Sanktpēterburgas. Maskavas latviešu koris "Tālava'' šogad svin 20 gadu jubileju un šobrīd aktīvi gatavojas svētkiem, pulcējoties uz mēģinājumiem divas reizes nedēļā. Lai palīdzētu korim labāk sagatavoties svētkiem, februāra sākumā kori "Tālava'' apciemojusi viena no Dziesmu un deju svētku virsdiriģentēm Aira Birziņa.

Maskavas Latviešu kultūras biedrības priekšsēdētājs Jānis Dambītis pastāstīja, ka Maskavas latvieši ir aktīvi latviskā mantojuma uzturētāji ikdienā – biedrībā darbojas ap 200 aktīvāko tautiešu, Maskavas latviešu koris "Tālava'', tiek rīkoti latviešu valodas apmācības kursi, darbojas vairāki interešu klubi.

Sarunā ar ministri tautieši interesējās par Dziesmu un deju svētku, Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecības norisi, sabiedriskā medija apvienošanas procesu, iespējām skatīties TV tiešraides internetā, iespējām nodrošināt aktīvāku studentu apmaiņu gan starpvaldību, gan pašu augstskolu sadarbības līmenī. Maskavas latvieši vēlējās uzzināt arī ministres viedokli par eiro ieviešanas plusiem un mīnusiem, kā arī citiem jautājumiem, kas ir nozīmīgi gan Latvijas sabiedrībai, gan tautiešiem ārvalstīs.

Ministre sestdien arī tikās ar Latvijas vēstniecības Krievijā Svētdienas skolas skolotājiem un bērniem, kuri trīs reizes mēnesī sestdienās pulcējas uz nodarbībām, lai apgūtu latviešu valodu un dažādas latviskās tradīcijas. Pēc aptuveniem datiem, šobrīd Maskavā dzīvo ap 1500 latviešu.

Kultūras ministre laikā no 6. - 10. februārim uzturas darba vizītē Maskavā, lai piedalītos starpvaldību sadarbības programmas parakstīšanā kultūras jomā, LNO viesizrāžu atklāšanā, tiktos ar tautiešiem, kā arī iepazītos ar dažādiem nozīmīgiem Krievijā īstenotiem kultūras projektiem un organizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!