Foto: F64

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) lūgusi skaidrojumu Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājam un Nacionālās kultūras padomes priekšsēdētājam Jurim Dambim par Grēcinieku ielā plānotās viesnīcas ēkas jaunbūves atbilstību kultūras mantojuma saglabāšanas principiem, informē ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dagnija Grīnfelde.

Melbārde nosūtījusi vēstuli Dambim ar lūgumu sniegt eksperta viedokli par iecerētajām izmaiņām Vecrīgas kultūrtelpā - plānoto septiņstāvu viesnīcas ēkas jaunbūvi Grēcinieku ielā 25.

Kā norāda ministre, sabiedrībā izskan bažas, ka jaunbūve degradēs Rīgas vēsturisko centru, kas iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, un sabojās Vecrīgas panorāmu, kam piešķirta Eiropas Mantojuma zīme. Tādēļ Dambim lūgts "kompetents skaidrojums" par viesnīcas ēkas būvniecības atbilstību starptautiskajiem mantojuma saglabāšanas principiem un Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības politikai.

Andra Kronberga biroja SIA "Arhis Arhitekti" projektētās viesnīcas vizuālais izskats izsaucis neapmierinātību Rīgas iedzīvotāju vidū. Kā diskusijā par jauno viesnīcu šodien pastāstīja Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs, viesnīcas sabiedriskajā apspriešanā, kura noslēdzās 20.oktobrī, saņemtas 442 iedzīvotāju atsauksmes, taču šis skaits varētu vēl pieaugt, jo tiek gaidītas arī pa pastu sūtītās atsauksmes. Divas trešdaļas no tām ir negatīvas, jo cilvēkiem nav pieņemams objekts kopumā, trešdaļa - pozitīvas.

"Diskutēt par to, vai un kāda apjoma apbūve šajā vietā ir pieļaujama, vajadzēja pirms 2006.gada, kad tika apspriests attīstības plāns. Ja jaunā viesnīca nepārkāpj attīstības plānā šajā vietā atļautos apjomus, tad būvvalde neredz nekādu pamatojumu, lai atteiktu būvatļaujas izsniegšanu," skaidroja Vircavs. Viņš piebilda, ka tiks izvērtēta katra saņemtā iedzīvotāju atsauksme, un, ja tajās būs kādi būtiski ierosinājumi vai iebildumi par ēkas vizuālo, arhitektonisko risinājumu, tad tie tikšot iekļauti būvatļaujas nosacījumos.

Būvniecības ieceres autors ir Lietuvas uzņēmums "Nevertel". Pēc uzņēmuma pārstāves Latvijā Ramonas Miglānes diskusijā teiktā, uzņēmums viesnīcā investēs 10 līdz 11 miljonus eiro.

Pie Melngalvju nama paredzētās viesnīcas celtniecība sāksies ne ātrāk par 2015.gada beigām, jo līdz tam, kamēr Melngalvju namā atrodas Valsts prezidenta rezidence, nekādi būvdarbi tā tuvumā nav atļauti.

Ēkas pirmajā stāvā plānotas viesnīcas ēkas publiskās funkcijas - reģistratūra, konferenču centrs, restorāns, fitnesa zāle, komerctelpas, virtuves telpas, vertikālās komunikācijas, auto lifts. Ēkas 2.-6.stāvā izvietotas viesnīcas istabas un to servisa telpas. Ēkas 7.stāvs atvēlēts tehniskajām telpām.

Pazemes stāvā plānotas tehniskās telpas, palīgtelpas restorāna un viesnīcas vajadzībām, autostāvvieta, kur daļu no stāvvietām paredzēts aprīkot ar mehānisku sistēmu automobiļu novietošanai divos līmeņos. Ēkas fasādes veidotas kā monolītā dzelzsbetona strukturāls režģis ar metāla fasāžu sistēmas aizpildījumu, kas veidots no caurspīdīgām un necaurspīdīgām stiklotu fasāžu daļām. Daļa no fasādes paredzēta atverama. Betona struktūras virsmas apstrāde iecerēta dažādi fakturēta un tonēta.

Apbūvei paredzētā zemesgabala platība ir 1022 kvadrātmetri, ēkas kopējā platība - 5502 kvadrātmetri, bet ēkas kopējā telpu platība - 4979 kvadrātmetri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!