Foto: DELFI

Izskanot informācijai par aizdomām, ka, iespējams, notikusi kukuļa pieņemšana, novērtējot Ventspils Mūzikas vidusskolas un koncertzāles ēkas atbilstību ugunsdrošības prasībām, Kultūras ministrija (KM) lūdz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu sniegt skaidrojumu, portālu "Delfi" informēja KM.

Kā uzsver kultūras ministre Dace Melbārde, tad "kategoriski nav pieļaujama kaut mazākā paviršība un atkāpes no ugunsdrošības normām ēkā, kas būs vienlaikus izglītības iestāde, kurā mācās bērni un sabiedriska būve ar koncertzāles funkciju".

Kultūras ministrija lūdz VUGD sniegt detalizētu informāciju par to, vai jaunuzceltā Ventspils mūzikas vidusskola ar koncertzāles funkciju ir gatava ekspluatācijai.

Savukārt Ventspils pašvaldības iestāde "Komunālā pārvalde", kas ir Ventspils mūzikas vidusskolas ēkas būvniecības pasūtītājs, portālam "Delfi" norāda, ka nekavējoties pieprasīs veikt atkārtotu VUGD novērtējumu Ventspils mūzikas vidusskolas ēkai. Komunālajā pārvaldē arī akcentē, ka nav tā nekādā veidā nav saistīta ar iespējamo kukuļdošanu un kukuļpieņemšanu, VUGD vērtējot jaunās ēkas atbilstību ugunsdrošības prasībām.

Vienlaikus "Komunālās pārvaldes" direktors Andris Kausenieks gan ir pārliecināts, ka jaunā Ventspils mūzikas vidusskolas ēkas tapšana norit saskaņā ar apstiprināto būvprojektu un ir droša ikvienā aspektā.

"Delfi' jau vēstīja, ka aizdomās par kukuļošanu saistībā ar kāda būvprojekta ugunsdrošības pārbaudi un atzinuma par tā atbilstību ugunsdrošības prasībām izsniegšanu Iekšējās drošības birojs (IDB) aizturējis septiņas personas. Starp aizturētajām arī četras Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Kurzemes reģiona brigādes amatpersonas, tai skaitā abi brigādes komandiera vietnieki. Viens no četriem aizturētajiem ugunsdzēsējiem ir brigādes komandiera vietnieks dienesta jautājumos Romāns Andrijauskas, bet otrs - komandiera vietnieks ugunsdrošības uzraudzības jautājumos Mursals Kerimovs, zināms portālam "Delfi".

Savukārt par iespējamu kukuļdošanu, lai panāktu labvēlīga lēmuma pieņemšanu no VUGD amatpersonu puses, skatot jautājumu par būvobjekta atbilstības novērtēšanu ugunsdrošības prasībām, aizturēts būvuzņēmuma PS "Merks-Ostas celtnieks" pārstāvis, un SIA "VPM Latvija" īpašnieks un darbinieks.

SIA "VPM Latvija" šajā būvobjektā veica projekta ugunsdrošības risinājumu apsekošanu.

Kriminālprocesā veiktas vairāk nekā desmit kratīšanas, kuru laikā izņemta skaidra nauda vairāku tūkstošu eiro apjomā, datu nesēji un priekšmets, kas līdzīgs globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) slāpētājam.

Patlaban divām personām piemērots apcietinājums ar iespēju to aizstāt ar drošības naudu. Pārējām aizturētajām personām drošības līdzekļi tiks piemēroti tuvākajā laikā, norāda IDB. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 320. panta un Krimināllikuma 323. panta.

"VUGD saņemto informāciju par amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām vērtē ļoti nopietni," portālam "Delfi" skaidro VUGD preses pārstāve Agrita Vītola. Viņa arī atklāja, ka dienests sadarbojas ar IDB, sniedzot visu tam nepieciešamo informāciju.

Vītola atklāj, ka VUGD ierosinājis disciplinārlietas pret četrām dienesta amatpersonām, šobrīd konkrētās amatpersonas atstādinātas no dienesta pienākumu pildīšanas.

Būvuzņēmuma SIA "Merks", kurš ir pilnsabiedrības "Merks-Ostas celtnieks" vadošais partneris, pārstāve Liene Meklere-Kutsare portālam "Delfi" skaidro, ka "izmeklēšanas darbībās iesaistīts un ar procesa virzītāju sadarbojas SIA "Merks" darbinieks, kurš strādāja pilnsabiedrības "Merks Ostas Celtnieks" objektā".

SIA "Merks" atbildīgās amatpersonas, kā skaidro uzņēmumā, līdz šim nav saņēmušas nekādu informāciju no Iekšējā drošības biroja par procesa norisi un procesa virzītāja veiktajām darbībām. "Vēlamies apliecināt, ka neesam iesaistīti nekādos noziedzīgos nodarījumos un sadarbosimies ar izmeklēšanas iestādēm visos iespējamos veidos," stāsta "Merks" komunikāciju vadītāja.

Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija, šis būvprojekts ir Ventspils Mūzikas vidusskola un koncertzāle, kurai Ventspils dome devusi nosaukumu "Latvija".

Ventspils mūzikas vidusskola ar koncertzāles funkciju tiek būvēta uz Ventspils domes īpašumā esošas zemes saskaņā ar 2016. gada 29. aprīlī noslēgto sadarbības līgumu starp Ventspils pilsētas domi, Profesionālās izglītības kompetences centru "Ventspils Mūzikas vidusskola" un Kultūras ministriju. Projekta ietvaros visas puses sadarbojas finansējuma piesaistē, savukārt Ventspils pašvaldības iestāde "Komunālā pārvalde" nodrošina būvniecības procesu organizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!