Foto: LETA

Kultūras ministrija ir gatava sadarboties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), kas iecerējis veikt pārbaudi par kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) komandējumu uz Austrāliju.

Kā pauda ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne, šāda pārbaude noteikti palīdzēs kliedēt jebkādas šaubas, ja kādam tādas vēl ir.

KNAB jau pagājušā nedēļā paziņoja, ka birojs lūgs Kultūras ministrijai sniegt papildu informāciju saistībā ar šo komandējumu un tad izlems jautājumu par pārbaudes sākšanu par iespējamo interešu konflikta situāciju, taču kā norādīja Līne, līdz šodienai ministrijā neviens no KNAB nav vērsies, lai iegūtu papildu informāciju.

Jau ziņots, ka KNAB atbilstoši savai kompetencei izvērtēs, vai ar komandējumu saistītās ministres darbības atbilst likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" prasībām un vai šo darbību rezultātā viņas dzīvesbiedrs nav guvis personisku vai mantisku labumu, norādīja KNAB preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Kultūras ministres Jaunzemes-Grendes komandējums uz Austrāliju gada izskaņā radījis daudzus pārmetumus par viesnīcu izvēli, lidmašīnas biļešu iegādi un dzīvesbiedra lomu vizītes laikā, taču Kultūras ministrija šādus pārmetumus uzskata par nepamatotiem.

Saistībā ar neoficiālo informāciju par veidu, kādā lidojumam uz Austrāliju un atpakaļ varētu būt iegādātas aviobiļetes kultūras ministrei un viņas dzīvesbiedram, portāls "Pietiek.com" 8.janvārī vērsies ar iesniegumu Valsts policijā. Policija žurnālista Lato Lapsa parakstīto iesniegumu ir saņēmusi, iepazīsies ar tajā minēto informāciju un pēc tam pieņems lēmumu par tālāko rīcību.

Ministre ir apgalvojusi, ka viņas dzīvesbiedrs Austrālijā bija kā privātpersona un gan par aviobiļeti, gan par viesnīcu viņš samaksājis pats. Abi lidojuši ekonomiskajā klasē, arī viesnīca izvēlēta lētākā no piedāvātajām.

Jaunzemes-Grendes komandējums tika plānots atbilstoši valdības un ministrijas prioritātēm, pamatojoties uz Austrālijas latviešu diasporas uzaicinājumu uz diviem pēc kārtas notiekošiem pasākumiem - Austrālijas latviešu 54.Kultūras dienām, kas norisinājās no 26.decembra līdz 31.decembrim, un "3x3" saietu, kas notika no 2.janvāra līdz 8.janvārim Adelaidē. Ministre uz Austrāliju devās 23.decembrī, bet atpakaļ atgriezās 5.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!