Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) iebilst pret divstāvu koka ēkas Rīgā, Stabu ielā 18, korpuss 3, īpašnieku vēlmi to nojaukt, lai veidotu jaunbūvi, kas apvienotu vairāku blakus esošu 5-6 stāvu mūra ēku bloku.
Kā informēja VKPAI preses sekretāre Diāna Spertāle, par divstāvu koka ēku Stabu ielā 18 ir izstrādāta arhitektoniski mākslinieciskā inventarizācija, kas parāda tās pirmā stāva izcelsmi no 19.gadsimta pirmā ceturkšņa. Pašreizējā ēkas apjoma izcelsme ir aptuveni 19.gadsimta ceturtais ceturksnis. Pētot vides izmaiņas pēc ēkas nojaukšanas, SIA "AIG" secinājusi, ka šīs ēkas zaudēšana radīs kaitējumu kultūrvēsturiskajai videi.

Savukārt arhitekts Pēteris Blūms savā slēdzienā norādījis, ka vēsturiskās koka ēkas nojaukšanas un jaunbūves uzcelšanas rezultātā pēc vairāku vēsturiskās vides faktoru izmaiņu summas kultūrvēsturiskā kvalitāte jūtami pazemināsies, proti, zudīs pati vēsturiskā celtne, kuras vecākās daļas attiecināmas uz 19.gadsimta sākumu, un tās daudzveidīgie vēsturiskie komponenti, kā arī zudīs viena no jebkuras vēsturiskās vides augstākajām vērtībām - autentiskums, nemainība gandrīz gadsimta laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!