Pirms četriem gadiem Nacionālās aizsardzības akadēmijas veiktā pētījuma "Latvijas sabiedrības griba aizstāvēt valsti" ietvaros notika aptauja, kurā 30% respondentu atzina, ka militāra uzbrukuma gadījumā noteikti atstātu Latviju, bet 31% aptaujāto bija gatavi aizstāvēt Latviju ar ieročiem rokās. Tomēr, kā liecina Ukrainas pieredze, kara gadījumā pamest valsti ir diezgan grūti, savukārt Latvijas atbildīgās institūcijas vēl tikai izstrādā plānus, kur un kā krīzes brīdī būtu jāevakuē iedzīvotāji. Kā norāda eksperti, labs pilsonis jau pats būs izstrādājis un izmēģinājis savu plānu, kā pamest pilsētu un krīzes brīdī patverties laukos.

7. septembrī Aizsardzības ministrija visiem Latvijas mobilo pakalpojumu sniedzēju LMT, "Bite" un "Tele2" lietotājiem izsūtīja īsziņas ar tekstu "Uzmanību, apziņošanas pārbaude! Zini, kā rīkoties krīzes gadījumā, un iepazīsties ar 72 stundu bukletu "www.sargs.lv/72h". Aizsardzības ministrija". Tādējādi ministrija aicināja ikvienu iepazīties ar sagatavotu materiālu, kurā apkopota praktiska informācija un padomi par sagatavošanos dažādām krīzes situācijām. Apziņošana gan neveicās tik sekmīgi, jo tika kavēta portāla "sargs.lv" sadaļas "72 stundas" atvēršana.

72 stundu bukleta sadaļā "Evakuācija" tā autori norāda: ieklausies paziņojumā par evakuācijas norisi, iegaumē un fiksē evakuācijas virzienu, galamērķi vai pulcēšanās vietu, izmanto maršrutus, kurus rekomendē dienesti, un nepārvietojies pa nepazīstamiem ceļiem, bet, ja nav iespējams izmantot savu transportlīdzekli, dodies uz tuvāko norādīto evakuācijas pulcēšanās vietu. Bukletā gan nav minēts, vai un kur pašam doties, ja nav zināmas evakuācijas pulcēšanās vietas, respektīvi, kur glābties, ja situācija liek rīkoties pašam uz savu galvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!