Foto: LETA

Opozīcijas deputāte Regīna Ločmele (S) aicina vērtēt deputātu Jāņa Iesalnieka (NA) un Kaspara Ģirģena aizvainojošos un naidu kurinošos izteikumus 26. maija parlamenta sēdes laikā, kad Saeima diskutēja par pieminekļa Uzvaras parkā demontāžu.

Ločmele vērsusies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, aicinot vērtēt abu deputātu pausto debašu laikā par likumprojektu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā".

Deputāte kā neatbilstošu ētikas kodeksam uzskata Iesalnieka pausto: "Un es no aptuveni piecu gadu vecuma iemācījos, ka Latvijā ir divas sabiedrības: ir mūsējie latvieši, un ir okupanti. Un jau starp bērniem bija naids starp šīm divām grupām. Un tas naids nav beidzies, jo okupanti vēl joprojām nav aizvākušies."

Ločmele uzskata, ka Iesalnieks ar saviem vārdiem ir kurinājis naidu starp Latvijā dzīvojošajiem, kā arī pretēji Saeimas deputātu ētikas kodeksam lietojis pret noteiktu cilvēku grupu aizvainojošus izteicienus.

Tāpat Ločmele aicina vērtēt Ģirģena sacīto: "Un man ir ļoti nepatīkami un riebīgi, teiksim tā, pretīgi skatīties uz to, kā šajā tribīnē kāpj cilvēki, kuri nav lojāli pret mūsu valsti, kuri pie mazākās izdevības būtu gatavi, pat es domāju, rīkli pārgriezt mums, ja pienāktu tādi mirkļi, kā šodien tas notiek Ukrainā. Es joprojām nesaprotu, kā pēc 30 gadiem šādi cilvēki un šāda partija joprojām spēj būt šeit, Saeimā un uzstāties pret Latviju."

Ločmeles ieskatā, Ģirģens ir aizvainojoši izteicies par Saeimas deputātiem, kuri ir partijas "Saskaņa" frakcijas sastāvā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, 8. jūnijā, vērtēs Ločmeles iesniegumus un lems, vai ir pamats pret Iesalnieku un Ģirģenu sākt ētikas pārkāpuma lietu.

Vēl nesen minētā Saeimas komisija izteica brīdinājumu Ločmelei par Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu. Tolaik ar iesniegumu komisijā par deputātes rīcību 9. un 10. maijā vērsās Iesalnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!