Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa šodien noraidīja bijušās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonas Diānas Kurpnieces prasību pret biroju par darba devēja uzteikuma prasītājai atzīšanu par spēkā neesošu, vidējās izpeļņas piedziņu par darba piespiedu kavējuma laiku un atlīdzības par morālo kaitējumu piedziņu.

Kā informēja tiesā, prasības daļā par Kurpnieces atjaunošanu amatā tiesvedība tika izbeigta. Spriedumu var pārsūdzēt kasācijas kārtībā 30 dienu laikā no pilna sprieduma pieejamības dienas 15.jūnijā.

Pērnā gada nogalē pirmās instances tiesa pieteicējas prasību apmierināja daļēji. Kurpniece arī vēlējās no biroja piedzīt 10 000 eiro morālā kaitējuma atlīdzību. Tiesa nolēma, ka birojam Kurpniecei jāmaksā 1000 eiro morālā kaitējuma kompensācija, toreiz noskaidroja tiesā. Kurpniece pieteikumā tiesai lūdza darba uzteikumu atzīt par spēkā neesošu, atjaunot viņu amatā un piedzīt morālā kaitējuma atlīdzību.

Patlaban Kurpniece ir "Delnas" padomes locekle.

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka rīkojums paredzēja likvidēt Juridiskās un personālvadības nodaļu, Korupcijas novēršanas nodaļu, Darbības nodrošinājuma nodaļu ar amata vietām un Finanšu nodaļas galvenā speciālista amata vietu.

Rīkojums paredzēja KNAB priekšnieka tiešā pakļautībā izveidot Juridisko nodaļu, sekretariātu un Darbības nodrošinājuma nodaļu. Tāpat tas noteica KNAB priekšnieka vietnieka korupcijas novēršanas jautājumos tiešā pakļautībā izveidot Politikas plānošanas nodaļu.

Lai reorganizāciju nostiprinātu juridiski, Streļčenoks uzdeva sagatavot uzteikumus Juridiskās un personālvadības nodaļas, Korupcijas novēršanas nodaļas, Darbības nodrošinājuma nodaļas amatpersonām un darbiniekiem, piedāvājot amata vietu jaunizveidotajās nodaļās.

Vairāk nekā 30 KNAB darbinieki saņēma uzteikumu, un viņiem tika piedāvāti līdzvērtīgi amati jaunveidojamās nodaļās. Izņēmums gan bija pieredzējusī biroja Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Kurpniece, jo viņai piedāvāja ieņemt zemāku vietu - galvenā speciālista izglītošanas jautājumos amatu ar zemāku atalgojumu nekā iepriekš.

KNAB priekšnieks Kurpniecei skaidrojis, ka citu amatu nav iespējams piedāvāt, jo viņai nav pabeigtas augstākās izglītības tiesību zinātnēs un viņas darbs iepriekš ticis zemu novērtēts. Uzteikumu saņēmušajiem KNAB darbiniekiem bija jāizlemj - vai nu palikt KNAB, vai arī turpināt karjeru citā darbavietā.

Toreiz sešas amatpersonas nolēma pamest KNAB, tostarp arī Kurpniece. Amatpersonas nolēma neturpināt darba tiesiskās attiecības birojā un nepieņemt piedāvātos amatus pēc birojā veiktās reorganizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!