Foto: Shutterstock

Saeima par godu Latvijas izlases iegūtajai bronzas medaļai pasaules hokeja čempionātā 28. maija naktī sasauktajā ārkārtas sēdē nolēma steidzamā kārtībā noteikt pirmdienu, 29. maiju, par svētku dienu, tādējādi pasludinot to par brīvdienu. Tas radījis neizpratni un haosu dažādu iestāžu un uzņēmumu darbībā – daļa strādā, taču citi tikmēr svin svētkus.

Portāls "Delfi" pēc pašu iestāžu un uzņēmumu sociālajos medijos un paziņojumos sniegtās informācijas, piedāvā uzzināt, kuras iestādes un uzņēmumi pirmdien izlēmuši strādāt.



Aģentūra LETA ziņo, ka Rīgas bērnudārzi un skolas šodien nestrādās, izņemot mācību iestādes, kurās notiks centralizētie eksāmeni. Centralizētie eksāmeni skolās norisināsies, kā plānots un centralizēto eksāmenu norisē iesaistītajiem darbiniekiem darbs tiks apmaksāts atbilstoši svētku dienas tarifam. Rīgas skolās, kuras neorganizē eksāmenus, ir noteikta brīvdiena.

Pašvaldība ir arī sazinājusies ar Rīgas skolu un bērnudārzu ēdinātājiem, ēdināšanas pakalpojumi tiks atcelti. Šodienas laikā ēdinātāji platformā "Pusdienlaiks" atcels pakalpojuma nodrošināšanu.

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) ar rektora rīkojumu uz citu laiku pārcelti visi šajā dienā paredzētie pasākumi, to skaitā studijas, ieplānotie eksāmeni, pārbaudes darbi un citas ar studijām saistītās aktivitātes. Par konkrēto 29. maijā paredzēto studiju pārbaudes darbu norises laiku RTU mācībspēki ar studentiem sazināsies personīgi.

Darba likums noteic, ka darbinieki netiek nodarbināti likumā noteiktajās svētku dienās. Ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, atļauts nodarbināt darbinieku svētku dienā, piešķirot viņam atpūtu citā nedēļas dienā vai izmaksājot atbilstošu atlīdzību.

Tāpat šī likuma 68. pants nosaka, ka darbinieks, kas veic virsstundu darbu vai darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, — ne mazāk kā 100 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!