Foto: LETA
Datu valsts inspekcija piemērojusi 1500 latu administratīvo sodu pašvaldības SIA "Kurzemes namu apsaimniekotājs" par iedzīvotāju pastkastītēs ievietotu paziņojumu par mājas parādnieku dzīvokļu numuriem un parādu lielumu.

Tieslietu ministrijas pārstāve Laura Pakalne, kuras pārstāvētās ministrijas pārraudzībā ir Datu valsts inspekcija, teica, ka piemēroto naudas sodu par nelikumīgu datu apstrādi var apstrīdēt pie inspekcijas vadītāja.

Iepriekš inspekcija saņēma šā pašvaldības uzņēmuma apkalpoto namu iedzīvotāju sūdzības par to, ka namu apsaimniekotājs pastkastītēs ievietojis lapiņas, kurās minēts citu mājas dzīvokļu īpašnieku parādu apmērs par apsaimniekošanas un komunālajiem pakalpojumiem.

Pakalne paskaidroja, ka gadījumos, ja namu apsaimniekotājs vai pārvaldnieks rīkojas neatbilstoši Fizisko personu datu aizsardzības likumam, piemēram, nodod informāciju par dzīvokļa īpašnieka parādu trešajām personām, kurām šī informācija nav nepieciešama likumā noteiktu tiesību vai pienākumu īstenošanai, vai arī šo informāciju publisko neierobežotam personu lokam, saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu dzīvokļa īpašniekam vispirms ir jāvēršas pie namu apsaimniekotāja vai pārvaldnieka, pieprasot minētās rīcības pārtraukšanu.

Ja namu apsaimniekotājs vai pārvaldnieks nepilda personas likumisko prasību, persona var vērsties ar sūdzību Datu valsts inspekcijā.

Ja tiek konstatēts Administratīvo pārkāpumu kodeksa pārkāpums, tad var tikt piemērots sods. Soda apmērs ir - brīdinājums, naudas sods fiziskām personām no 50 līdz 400 latiem, amatpersonām - no 100 līdz 400 latiem, bet juridiskajām personām - no 1000 līdz 8000 latiem.

Rīgas dome 26.oktobrī atbalstīja jaunās apvienotās Rīgas pašvaldības namu apsaimniekošanas kompānijas "Rīgas namu pārvaldnieks" dibināšanu. Jaunais uzņēmums dibināts, reorganizācijā apvienojot 15 pašvaldībai piederošos namu apsaimniekošanas uzņēmumus saplūšanas ceļā un nododot to mantu jaunajam uzņēmumam.

Jaunajā uzņēmumā tiks apvienoti pašvaldībai piederošie namu apsaimniekošanas uzņēmumi, tostarp "Kurzemes namu apsaimniekotājs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!