Kurzemes piekrastē konstatēts kārtējais piesārņojums ar naftas produktiem, informēja Jūras vides pārvaldes (JVP) Rīgas jūras kontroles daļas vadītājs Felikss Klagišs. Piesārņojumu Kurzemes piekrastē no Jūrmalciema līdz Liepājai JVP inspektori konstatējuši svētdien, 27.janvārī. Kopējais piesārņotās piekrastes garums ir aptuveni 28 kilometri, bet izskaloto naftas produktu daudzums - 280 kilogrami.
Speciālisti uzskata, ka naftas produkti krastā acīmredzot tika izskaloti naktī no 25. uz 26.janvāri. Meklējot piesārņotāju, pārvalde šobrīd izskata divas versijas - naftas produktus jūrā varēja novadīt kāds kuģis, kurš 25.-26.janvārī šķērsoja šo rajonu, vai arī naftas produkti varētu būt noplūduši Būtiņģes termināla avārijā 23.novembrī un tagad izskaloti Kurzemes piekrastē vētras laikā.

JVP no Krasta apsardzes ir lūgusi informāciju par kuģiem, kuri 25.-26.janvārī šķērsoja šo rajonu. Piesārņojuma paraugs nodots identifikācijai Vides aģentūras laboratorijai. Zivju un putnu bojāejas gadījumi nav konstatēti.

Kā teica JVP pārstāvis, Latvijas vides aizsardzības institūciju rīcībā ir Būtiņģes termināla avārijā 2001.gada 23.novembrī noplūdušās naftas paraugi, ar kuriem Kurzemes piekrastes piesārņojums tiks salīdzināts.

Speciālisti gan kā ticamāku vērtē iespēju, ka piesārņojuma vaininieks ir kāds kuģis. No Krasta apsardzes saņemtais kuģu saraksts, kuri šajās dienās šķērsojuši jūru pie Latvijas krasta, ir garš, tomēr lielākā daļa no tiem netiekot turēti aizdomās kā iespējamie piesārņotāji.

Kā atzina Klagišs, acīmredzot, izmeklējot šo piesārņošanas gadījumu, JVP būs jāvēršas arī pie ārvalstu vides aizsardzības institūcijām. Piesārņojuma savākšana uzticēta vietējai Nīcas pašvaldībai. Šajā gadījumā gan naftas produkti būšot grūti savācami, jo piesārņojums izskalots piekrastes niedrēs, teica eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!