Piektdien Kurzemes pusē novēroti pirmie pavasara vēstneši - meža baloži (Columba oenas), informēja ornitologs un portāla "www.latvijasputni.lv" administrators Kārlis Millers.

Divi pirmie pavasara vēstneši novēroti netālu no Grobiņas, kur tie bija sasēduši Liepājas-Rīga šosejas malā uz vadiem.

Kā norādīja Millers, šie meža baloži šogad ir pirmie novērotie gājputni.

Pirmie putni, kas Latvijā atgriezīsies no savām ziemošanas vietām, būs tie putni, kas ziemo tuvāk Latvijai - Polijā, Vācijā, Nīderlandē un Dienvideiropā. Visagrāk parasti atgriežas lauku baloži, meža baloži, dzērves, ķīvītes, zosis un dažādas pīļu sugas.

Kā stāstīja Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus, mēdz būt dažādi ekstrēmi putni, kuri Latvijā ziemā novērojami laikā, kad tiem šeit nevajadzētu būt. Šo divu meža baložu novērojumu nevar saistīt ar to, ka tagad lielā vairumā atgriezīsies gājputni.

Latvijā gājputniem patlaban vēl ir pārāk auksts laiks, taču tad, kad iestāsies jau neliels atkusnis un arī sniegs būs vairāk nokusis, pamazām putni sāks atgriezties. Pirmie atgriezīsies tie, kuri ziemo Eiropā. Savukārt par to, vai arī putni, kuri pārziemo Āfrikā, piemēram, baltie stārķi, ir sākuši ceļu uz Latviju, ir grūti spriest, norādīja Ķerus.

Pēc ornitologa aprēķiniem, pirmie gājputni no Āfrikas Latvijā varētu būt novērojami aprīļa beigās un, iespējams, kāds no putniem jau sācis savu ceļu mājup. "Ja ligzdošanas laikā putni ir "piesieti" pie teritorijas, kurā ligzdo, tad ziemošanas laikā tas tā nav, tādēļ putni brīvi pārvietojas, un prognozēt to, vai tie ir sākuši izlidot, ir grūti," sacīja Ķerus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!