Foto: LETA
Jaundibinātā partija "Kustība Par!" iestāsies arī par vispārējā pamatienākuma ieviešanu, ekonomikas modernizēšanu, pieejamu veselības aprūpi un valsti, "kuru nenozog", teiks politiskā spēka apstiprinātajā īsajā programmā.

"Mēs esam par Latviju, kura ir iespēja visiem. Mēs esam par brīvu cilvēku. Mēs ticam ikviena cilvēka tiesībām izdarīt savas izvēles, un atbildībai par paša lēmumiem. Mēs esam par saliedētu sabiedrību, kurā novērš nabadzību un sekmē izcilību. Par atbalstu, kas iedrošina grūtībās nonākušos un ļauj viņiem atsperties," teikts partijas programmā.

"Kustība Par!" uzskata, ka pašreizējā sociālo pabalstu sistēma ir sarežģīta, tās pārvaldīšana izmaksā dārgi un tā neveicina cilvēku atgriešanos darba tirgū. Tāpēc politiskais spēks iestājas par pabalstu pakāpenisku aizstāšanu ar vispārējo pamatienākumu.

Politiskais spēks tāpat sola iestāties par visiem pieejamu sabiedrisko veselības aprūpi, par cienīgām vecumdienām, izcilu izglītību, kas attīsta radošumu, kritisko domāšanu un emocionālo inteliģenci.

Partijas programmā norādīts, ka kvalitatīvu augstāko izglītību varēs panākt tikai tad, ja augstskolas kļūs lielākas, varēs veltīt vairāk resursu zinātnei, un pasniedzēji būs starptautiski konkurētspējīgi.

Programmā arī solīts reformēt tiesu sistēmu, lai panāktu efektīvu un prognozējamu tiesas procesu.

"Kustība Par!" uzsver, ka iestājas par valsti, kuru nenozog. "Politikas procesiem jābūt brīviem no slepenas šauru ekonomisko interešu ietekmes. Novērsīsim politisko partiju atkarību no sponsoriem, palielinot tām valsts budžeta finansējumu," teikts programmā.

Politiskais spēks arī iestājas par "slaidu" publisko pārvaldi, lielākiem novadiem un spēcīgiem attīstības centriem, kā arī par valsts mērķtiecīgu atbalstu izcilai un globāli ilgtspējīgai uzņēmējdarbībai.

Partijas programmā arī pausts atbalsts zemākam enerģijas patēriņam, kas palīdz apturēt klimata izmaiņas.

Partija arī sola piedāvāt Latvijas Ekonomikas modernizācijas programmu, kas būs balstīta uz mērķtiecīgu valsts atbalstu ekonomikas struktūras maiņai, ekonomikas atbrīvošanu no neproduktīvām privilēģijām, un taisnīgu, caurspīdīgu un ekonomikas attīstību veicinoša nodokļu politiku.

Partija arī tiekšoties uz kopdzīves un partnerattiecību reģistrācijas un regulējuma ieviešanu.

Vēl viens no programmā norādītajiem mērķiem ir nodrošināt stabilu finansējumu sabiedriskajiem medijiem. Tāpat partija vēlas izveidot profesionālu un nepolitizētu sabiedrisko mediju padomi, kā sniegt satura kvalitātes garantijas mediju piedāvājumam ne tikai latviešu, bet arī mazākumtautību valodās.

Politiskais spēks arī norāda, ka ir par kultūru, kurā tradīcija rada izcilību. "Mēs esam par stipru Latviju aizvien ciešākā Eiropas valstu apvienībā. Par NATO sabiedrotajiem uz mūsu robežām. Par drošību, kas balstās gudrā aizsardzībā un sabiedrības izturētspējā," teikts apstiprinātajā dokumentā.

Dibināšanas sapulcē tika apstiprināta partijas programmas īsā versija, savukārt pēc sapulces, sanākot kopā jaunās partijas dibinātājiem, tiks pilnveidota programmas pilnā versija, norāda politiskā spēka pārstāvji.

Kā ziņots, partija sevi pozicionē kā proeiropeisks liberāli centrisks politiskais spēks.

Jaunajā sabiedriski politiskajā kustībā apvienojušies pieci no partijas "Vienotība" aizgājušie Saeimas deputāti - Ilze Viņķele, Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis.

Tāpat kustībā darbosies bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, politikas analītiķe Marija Golubeva, uzņēmējs, "Innocent Coffee Masters" un "Innocent Pro" īpašnieks Mārtiņš Staķis, bijušais Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs, mediju eksperts Ainārs Dimants, režisors Dmitrijs Petrenko, vēsturnieks Gustavs Strenga, advokāts Indulis Balmaks, bijušais "Sabiedrības par atklātību "Delna"" vadītājs Kristaps Petermanis, Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes (V) padomnieks Pēteris Viņķelis, valsts pārvaldes eksperte, viena no sabiedriskās politikas centra "Providus" dibinātājām Vita Tērauda un citi.

Kustības manifestu parakstījuši arī citi sabiedrībā pazīstami cilvēki. Pavļuts gan iepriekš tika atzinis, ka ne visi manifesta parakstītāji būs arī starp partijas dibinātājiem.

Starp partijas dibinātājiem ir arī fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs un matemātiķis Andris Ambainis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!