Foto: Picjumbo

Tādi izgudrojumi kā "Kustības un komunikācijas nūja", "Horizontāls vēja tunelis", "Peldošā pontonu viļņu enerģijas elektrostacija" ir tikai daži no virknes rīku, metožu un paņēmienu izgudrojumiem, kas pieteikti un kopš šā gada sākuma publicēti Patentu valdes (PV) oficiālajos izdevumos.

Savukārt starp vairākām jau redzētām un atpazīstamām figurālām un vārdiskām preču zīmēm tādām kā "Sigulda aizrauj", "S!", "Dino Zoo", "Elvi", "Ričijs Rū", "Keno" un citām, šā gada pirmajos piecos mēnešos pieteiktas un atrodamas arī tādas preču zīmes kā "pupumaiss", "paštrokšņi" un "atpūtgēns", kas papildinājušas Latvijā reģistrēto un aizsargāto preču zīmju skaitu.

Šā gada maijā PV Oficiālajā izdevumā cita starpā publicēts arī izgudrojuma – "Kustības un komunikācijas nūja" – pieteikums, kas attiecas uz vingrošanas nūju, precīzāk, uz sensomotorikas nūju – cilindrveida cauruli, kuras abi gali ir "simetriski noslēgti ar sfēriskiem uzgaļiem, kuri katrs ar cilindrisku savienojuma elementu ir savienoti ar cilindrveida cauruli, ietilpstot minētās cilindrveida caurules dobajā vidū". Kā izgudrotāji reģistrēti Tarass Ivaščenko un Sergejs Žukovs.

Aprīlī publicēts starp citiem publicēts izgudrotāju Kristiana Rimkus un Ingus Augstkalna izgudrojuma – "Horizontāls vēja tunelis" – pieteikums. Pieteicēji norādījuši, ka šis izgudrojums attiecas uz horizontālu vēja tuneļa vēja spēka simulatoru, savukārt martā publicēts Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta pētnieku izgudrojums – "Peldoša pontonu viļņu enerģijas elektrostacija individuāliem patērētājiem", kas attiecas uz elektrisko tehnoloģiju nozari – lineārais elektrības ģenerators rada elektroenerģiju, ar savienotiem pontona tiltiem, kuri, izmantojot magnētiskos kustības paātrinātājus, uztver ūdens viļņu impulsus. Piedāvātais ģenerators var tikt izmantots elektroenerģijas ražošanai mājsaimniecību vajadzībām.

Tāpat šogad publicēts izgudrojuma – "Metode un sistēma maltīšu plāna sastādīšanai" – pieteikums.
Šis izgudrojums attiecas uz metodi maltīšu plāna sastādīšanai un sistēmu metodes īstenošanai. "Sistēma nodrošina pielāgojamas receptes, maināmus maltīšu plānus un atgriezenisko saiti. Sistēma ietver lietotāja ierīci, internetu, otro komunikācijas bloku, glabāšanas bloku un pielāgošanas bloku, datu savākšanas bloku, dienas kilokaloriju aprēķināšanas bloku, pārrēķināšanas bloku, uzraudzīšanas bloku, ieteikumu bloku un izmaiņu bloku," norādīts PV mājas lapā.

Savukārt Rīgas Stradiņa Universitāte pieteikusi un PV šogad publicējusi izgudrojumu – "Krēms roku ādas epidermālās lipīda barjeras aizsardzībai un nostiprināšanai gadījumos, kad āda tiek pakļauta biežai dezinfekcijas līdzekļu iedarbībai". Šis izgudrojums attiecas uz medicīnu un dermatokosmetoloģiju. Ar jauno ideju tiek piedāvāts krēms rokām, kas "satur Brazīlijas riekstu eļļu, augu izcelsmes skvalānu, E vitamīnu un citas krēmiem raksturīgas sastāvdaļas noteiktās proporcijās". Toties izgudrotājs Uģis Svirido pieteicis izgudrojumu, kas attiecas uz transporta nozari – modulāra tipa piekabēm. Viņš izgudrojis "Integrēta vienības uguns atbalsta sistēmas ar modulāru, uz piekabes bāzes veidotu, konstruktora tipa rotējošu platformu", kas paredzēta militāra aprīkojuma un ieroču sistēmu izmantošanai un pārvietošanai.

Turpretim Latvijā reģistrēto preču zīmju klāsts maijā papildināts gan ar figurālu, gan vārdisku preču zīmi "pupumaiss", kuras īpašnieks ir Ropažu novada Stopiņu pagasta Dreiliņos reģistrētais mēbeļu ražotājs SIA "Big Red". Pēc "Lursoft" datiem 2012. gadā reģistrētais Zigurdam Sakovičam piederošais uzņēmums 2020. gadu noslēdzis ar 35 188 eiro peļņu un 393 953 eiro apgrozījumu. Dati par 2021. gadu vēl "Lursoft" nav pieejami.

Preču zīme attiecināta uz šēzlongiem (chaise lounge) jeb dienas gultām, maisveida krēsliem, maisveida krēsliem pielāgotiem pārvalkiem, matračiem, atzveltnes krēsliem, gultām, bērnu gultiņām, rotaļlietu kastēm, šūpuļiem, spilveniem, guļammaisiem ar granulveida pildījumu, tiem pielāgotiem pārvalkiem un citiem izstrādājumiem, kā arī reklāmu un citiem.

2006. gadā reģistrētā SIA "Madara Cosmetics" maijā pieteikusi vārdisku preču zīmi "paštrokšņi", kas attiecināta uz elektroniskām publikācijām, audio, video, audiovizuāliem un multivides materiāliem, audiovizuāliem ierakstiem, skaņas un attēlu ierakstiem, ierakstītām vai lejupielādējamām datorprogrammām, mobilo telefonu programmatūru, iespiedprodukciju, reklāmas materiāliem, apsveikuma kartītēm, pastkartēm un citiem, apģērbiem, reklāmu, kā arī virkni citu preču un pakalpojumu jomu.

Pēc "Lursoft" datiem uzņēmums 2020. gadu noslēdza ar 3,45 miljonu eiro peļņu un 15,59 miljonu eiro apgrozījumu. Finanšu rādītāji par 2021. gadu vēl nav pieejami. 24,08% uzņēmuma pieder Uldim Iltneram, 23,92% – Lotei Tīsenkopfai-Iltnerei, 23.09% – Somijas "Transmeri Group AB", 7,61% – Zandai Tamanei, 6,83% – Lienei Tamanei, bet pārējiem akcionāriem kopumā pieder 14,27% uzņēmuma.

Savukārt Lietuvā reģistrētā kompānija "Novaturas" Latvijas PV reģistrējusi vārdisku zīmi "atpūtgēns", to attiecinot uz ceļojumu aģentūru pakalpojumiem, proti, ceļojumu organizēšanu, ceļojumu rezervēšanu, transporta pakalpojumu nodrošināšanu ekskursantiem, informācijas sniegšanu par pārvadājumiem, kruīzu organizēšanu, pasažieru pārvadājumiem u.c..

Tikmēr aprīlī PV Oficiālajā izdevumā publicēta Ādažu novada Ādažu pagasta "Alderos" reģistrētās, 2011. gadā dibinātās kosmētikas vairumtirgotājas SIA "Milmil" vārdiskā preču zīme "Placenta Vitae", attiecinot to uz kosmētikas līdzekļiem, kosmētiskie ķermeņa un sejas kopšanas līdzekļiem, sejas maskām, dekoratīvās kosmētikas līdzekļiem, kā arī uztura bagātinātājiem cilvēkam, diētiskiem preparātiem medicīniskiem nolūkiem, personiskās higiēnas līdzekļiem medicīniskiem nolūkiem, farmaceitiskiem, veterināriem un ārstnieciskiem preparātiem, preparāti veselības uzlabošanai un citiem. "Lursoft" dati liecina, ka 2021. gadu "Milmil" noslēdza ar 41 799 eiro peļņu, bet pērn tas bija apgrozījis 967 716 eiro. Uzņēmums līdzīgās daļās pieder Aigaram Goldtmanim un Vitai Goldtmanei.

Savukārt 1991. gadā reģistrētā AS "Latvijas maiznieks" PV reģistrējusi vārdisku preču zīmi "Izcep pats", kas attiecināta uz darījumu vadīšanu. Uzņēmuma juridiskā adrese ir Daugavpilī, Mazajā Viļņas ielā. 2020. gadu tas noslēdza ar 2,05 miljonu eiro peļņu un 36,97 miljonu eiro apgrozījumu. Dati par 2021. gadu vēl "Lursoft" nav pieejami. Kopumā 94,38% "Latvijas maiznieka" akciju īpašniece ir Igaunijā reģistrētā "Maral Invest".

Patentu valde ir tieslietu ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde ar normatīvajos aktos noteiktu kompetenci rūpnieciskā īpašuma jomā. Tās misija ir nodrošināt rūpnieciskā īpašuma (patentu, preču zīmju, dizainparaugu un pusvadītāju izstrādājumu topogrāfiju) tiesību aizsardzību un izpratni par rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzības nozīmību, tādējādi piedaloties atbalstošas vides veidošanā inovāciju ieviešanai tautsaimniecībā, zinātnes un uzņēmējdarbības sadarbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!