Foto: F64

Politiskā partija "Kustība Par" sestdien kongresā mainīja statūtus un viena priekšsēdētāja vietā ieviesa trīs līdzpriekšsēdētājus, partijas vadību uzticot Inesei Voikai, Laimai Geikinai un Vladislavai Marānei, informēja partijas izpilddirektors Miks Celmiņš.

Līdz šim partiju vadīja veselības ministrs Daniels Pavļuts, taču pēc neveiksmīgā starta Saeimas vēlēšanās, partijai neiekļūstot nākamajā parlamenta sasaukumā, "Par" valdes priekšsēdētājs un valde pilnā sastāvā atkāpās. No jaunajām partijas vadītājām Voika un Geikina bija arī iepriekšējā partijas valdes sastāvā.

No līdzšinējiem valdes locekļiem sestdien pārvēlēts tika arī Mārtiņš Šteins, Uldis Dūmiņš un Celmiņš, bet no jauna ievēlēta Anna Bendika, Diāna Zande, Linda Curika, Didzis Dubovskis, Oskars Kaulēns, Ilmārs Dūrītis, kā arī valdē iesaistīsies partijas jaunatnes organizācijas pārstāvis Viesturs Romka.

Savukārt darbu valdē neturpinās Pavļuts, Uldis Zupa, Pēteris Bethers, Marija Golubeva, Vita Anda Tērauda un Pēteris Viņķelis.

Partijas kongresā sestdien izskanēja apņemšanās, ka tā pēc neiekļūšanas Saeimā centīsies būt aktīva un mēģinās līdz 2025. gadam biedru skaitu pieaudzēt līdz 1000.

Kongresā sestdien tika atbalstīta rezolūcija par "Kustības Par" un politisko partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) turpmāko darbu. Tajā konstatēts, ka "Par" 14. Saeimas laikā darbosies ārpus parlamenta, "īstenojot savu programmu ar pilsoniskās sabiedrības un pilsoņu virzītu likumdošanas iniciatīvu un publiskās komunikācijas līdzekļiem".

Lai arī nav iekļuvusi Saeimā, partija apņemas censties ar tai "pieejamajām sabiedriskajām un politiskajām darbībām īstenot programmu, par kuru 14. Saeimas vēlēšanās nobalsoja 45 000 Latvijas pilsoņi". Programmu iecerēts īstenot arī caur darbu Rīgas domē, kā arī veicot "aktīvu politisko darbu" citās Latvijas pašvaldībās, to starpā Liepājā, Jelgavā, Ogres un Rēzeknes novados.

Ar sestdien apstiprināto rezolūciju partijas biedri tiek aicināti aktīvi piedalīties, paplašināt biedru loku un kopā ar valdi un domi izstrādāt priekšlikumus un idejas atjauninātai partijas programmai. Kongress uzdeva valdei apspriesties ar biedriem, apstiprināt kustības domē un virzīt pieņemšanai nākamajā partijas kongresā atjauninātu partijas programmu.

Kongress atbalstīja AP valdes lēmumu apvienības resursus nodot apvienību veidojošo trīs partiju pastāvīgai attīstībai un patstāvīgas politiskās darbības veikšanai. Attiecīgi "Par" saglabās iespēju saņemt vēlēšanu rezultātiem atbilstīgu daļu no valsts finansējuma, kuru AP saņem saskaņā ar 14. Saeimas vēlēšanu rezultātiem.

Jau ziņots, ka AP veidojošās partijas – "Kustība "Par"", "Latvijas attīstībai" un "Izaugsme" – turpmāko politisko darbību organizēs patstāvīgi, kā arī vēlēs jaunas valdes un priekšsēdētājus.

14. Saeimas vēlēšanas izrādījās "liktenīgas" valdošajā koalīcijā ietilpstošajiem politiskajiem spēkiem – "Attīstībai/Par" un "Konservatīvajiem", kā arī krievvalodīgo elektorāta ilggadējai līderei "Saskaņai" –, kas nespēja pārvarēt 5% vēlēšanu barjeru un ir palikuši ārpus nākamā parlamenta sasaukuma. AP iekļūšanai jaunajā Saeimas sasaukumā pietrūka vien aptuveni 250 balsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!