Foto: DELFI

Šā gada februāra sākumā beidzas 10 gadu termiņš, kuru Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatā aizvadījis Gunārs Kūtris, bet martā paies10 gadi, kurus ST tiesneša amatā bijusi Aija Branta. Kūtri amatā virzīja Saeimas deputāti, bet Ušacku - Augstākās tiesas (AT) plēnums.

ST ir septiņi tiesneši, kurus ar Saeimas locekļu balsu vairākumu - ar ne mazāk kā 51 balsi - apstiprina Saeima. Trīs ST tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus - pēc AT plēnuma priekšlikuma. AT plēnums izraugās ST tiesneša amata kandidātus no Latvijas tiesnešu vidus.

Kūtris zvērestu nodeva 2004.gada 6.februārī un stājās Anitas Ušackas vietā, kura kā Latvijas pārstāve tika ievēlēta par tiesnesi Starptautiskajā Krimināltiesā. Ušacku ST tiesneses amatam virzīja Saeimas deputāti. Parlamentāriešiem tagad būs jāvienojas par savu kandidātu vakantajam ST tiesneša amatam. Kandidātus iespējams izvirzīt līdz 10.janvārim, noskaidroja portāls "Delfi".

Neoficiāli izskanējis, ka ST tiesneša amatam jau pirms kāda laika ticis "noskatīts" tagadējais Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš. Kusiņš gan iepriekš neatklāja, vai gatavs piekrist kandidēšanai. Kusiņš kandidēt uz ST esot gatavs tikai gadījumā, ja būs drošs, ka politisku intrigu rezultātā viņa kandidatūra netiks izgāzta Saeimas balsojumā.

Savukārt martā pilnvaru termiņš ST beidzas AT savulaik ieteiktajai tiesnesei Brantai - viņa pienākumus sāka pildīt 2004.gada 25. martā, un šajā amatā nomainīja Ilzi Skultāni.

AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs nosūtījis vēstules Latvijas rajonu (pilsētu) tiesu un apgabaltiesu, kā arī AT tiesnešiem, informējot viņus par iespēju pieteikt savu kandidatūru ST tiesneša amatam.

Kandidātiem AT priekšsēdētājam motivācijas vēstule, dzīves un darba apraksts un divas rekomendācijas jāiesniedz līdz 3.februārim, liecina AT interneta mājas lapā pieejamā informācija.

Par ST tiesnesi var kļūt Latvijas Republikas pilsonis, kam ir augstākā profesionālā vai akadēmiskā izglītība (izņemot pirmā līmeņa profesionālo izglītību) tiesību zinātnē un arī maģistra (tostarp augstākā juridiskā izglītība, kas tiesību ziņā pielīdzināma maģistra grādam) vai doktora grāds un kam ir vismaz 10 gadus ilgs darba stāžs juridiskajā specialitātē vai zinātniski pedagoģiskajā darbā tieslietu specialitātē. Satversmes tiesas tiesnesim jābūt vismaz 40 gadus vecam un ar nevainojamu reputāciju.

Tāpat ST sagaida arī jauna tiesas priekšsēdētāja vēlēšanas - kopš 2007.gada 1.februāra Kūtris ir ST priekšsēdētājs, bet viņa vietniece kopš 2011.gada 3.jūnija ir Aija Branta. ST priekšsēdētāju no sava vidus izvēl konstitucionālās tiesas tiesneši.

ST tiesneši ir Uldis Ķinis, Sanita Osipova, Vineta Muižniece, kuras pilnvaras gan ir apturētas saistībā ar apsūdzībām krimināllietā par dienesta viltojumu, Kristīne Krūma un Kaspars Balodis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!