Foto: LETA
Valsts prezidenta Valda Zatlera lēmums - rosināt Saeima atlaišanu - ir politisks un Satversmes tiesā (ST) to apstrīdēt var vienīgi Ministru kabinets, Saeima un prezidents, taču arī tad vērtētu vien procedūras pareizību, intervijā raidījumam "900 sekundes" sacīja ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

Kūtris skaidroja, ka prezidenta iespēja rosināt Saeimas atlaišanu Satversmē ir skaidri aprakstīta, valsts pamatlikumā nav teiks, ka prezidentam šis lēmums būtu jāskaidro. Kūtris uzsvēra, ka šis lēmums ir politisks un tiesā var vērtēt vienīgi to, vai ir ievērota procedūra. "Teorētiski, šāds dokuments var nonākt uz mūsu galda, bet prezidenta rīkojums ir politisks akts un Satversme neprasa nekādu argumentāciju. Šī argumentācija drīzāk ir vajadzīga, lai tauta balsojot zinātu, kāpēc tas ir darīts, tad ST to varētu vērtēt tikai no procesuālās puses," sacīja Kūtris.

Jautāts komentēt ceturtdien Administratīvajā rajona tiesā iesniegto sūdzību, Kūtris tās iznākumu neprognozēja, vien sacīja, ka Zatlera lēmumu varētu vērtēt vien ST.  "Teorētiski šo rīkojumu ir iespējams apstrīdēt tikai ST un arī saskaņā ar Satversmes tiesas likumu to var apstrīdēt, vai nu Valsts prezidents, vai Saeima, vai 20 Saeimas deputāti, vai Ministru kabinets. Indivīdam šādas tiesības nav," sacīja Kūtris.

ST priekšsēdētājs atzina, ka neredz pārkāpumus, kuru dēļ Zatlera lēmums būtu atceļams. Viņš arī aicināja nesarežģīt vienkāršas un skaidri izskaidrotas lietas, un prezidenta tiesības atlaists Saeimu ir skaidri aprakstītas.

Pēc Zatlera lēmuma, rosināt Saeimas atlaišanu, daudzi kompetenti jau komentēja notikušo, izanalizējot iespējamo scenārijus. Kūtris arī uzsvēra, ka Zatlers nav atlaidis Saeimu, viņš ir tikai rosinājis to darīt.

Jau vēstīts, ka Latvijas pilsonis Voldemārs Burģis Administratīvajā rajona tiesā apstrīdējis 23.jūlijā izsludināto referendumu par 10.Saeimas atlaišanu. Lēmuma apstrīdētājs uzskata, ka pēc Zatlera nepārvēlēšanas uz otro termiņu nevarēs saskaņā ar Satversmi atbrīvot no amata prezidentu, ja tauta nenobalsos par parlamenta atlaišanu.  

Pēc Saeimas lēmuma neļaut veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Valsts prezidents Valdis Zatlers nolēmis rosināt atlaist 10.Saeimu.

Savukārt 2.jūnijā prezidenta vēlēšanās otrajā balsojumā ar 53 balsīm par Valsts prezidentu ievēlēts piecu "zaļzemnieku" izvirzītais, no Vidzemes ievēlētais deputāts, bijušais "Unibankas" vadītājs Andris Bērziņš (ZZS).

Lai gan referendums vēl tikai notiks, jau tagad politiķi izteikumi liecina, ka partijas sāka gatavoties priekšvēlēšanu cīņām, jo nešaubās par tautas nobalsošanas iznākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!