Foto: LETA
Bijušās Saeimas Juridiskās komisijas un pašreizējās Satversmes Tiesas (ST) tiesneses Vinetas Muižnieces, iespējams, viltotā sēdes protokola lietas ieguvēji ir tikai apvienības "Vienotība" deputāti, kas paziņoja, ka viņu rīcībā ir pierādījumi par Muižnieces iespējamo pārkāpumu, pirmdienas rītā intervijā Latvijas Radio teica ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

Viņš kā jurists un Latvijas pilsonis pauda, ka no šī paziņojuma ST nav guvusi labumu, jo ir apvainota viena no ST tiesnesēm. Arī Saeima neesot ieguvēja, jo ir aizdomas par parlamentā nekvalitatīvu un nedrošu dokumentu apriti. Visbeidzot, arī sabiedrība neko neesot ieguvusi.

Kūtris pauda, ka ir nomelnotas divas iestādes, kuras, ja aizdomas būs nepamatotas, būs grūti sevi attaisnot. "Manuprāt, no šīs situācijas pozitīvs ieguvums ir tiem, kas sevi publisko parāda kā taisnības cīnītājus," pauda Kūtris.

Viņš arī norādīja, ka ST nereaģēs Muižnieces lietā, jo tiesai nav jāpārbauda Saeimas lietvedība. Turklāt ētikas un disciplīnas pārkāpumus saistībā ar ST, atbilstoši likumam, var pārskatīt sešu mēnešu laikā, taču šobrīd kopš iespējamā pārkāpuma pagājis pusotrs gads.

Jau vēstīts, ka "Vienotības" deputāti Loskutovs un Čepāne trešdien paziņoja, ka Saeimas deputāte, tagad Satversmes tiesas (ST) tiesnese Muižniece, būdama Juridiskās komisijas vadītāja, iespējams, pieļāvusi dienesta viltojumu ar partiju finansēšanas pārkāpumiem saistīto Krimināllikuma grozījumu virzībā, jo protokolā fiksētais piedāvājums projekta virzību atlikt nesaskan ar audioieraksta fiksēto balsojumu, kurā atbalstīta projekta virzība izskatīšanai Saeimā.

Par šo gadījumu viņi plāno vērsties Ģenerālprokuratūrā.

Saeimas sekretāra biedrs Dzintars Rasnačs (TB/LNNK), kurš 9.Saeimā bija Juridiskās komisijas priekšsēdētājas Vinetas Muižnieces (TP) biedrs un kopā ar viņu parakstīja "Vienotības" deputātu apšaubīto 2009.gada 1.septembra komisijas sēdes protokolu, atzina, ka tajā dienā komisijā notika balsojums par partiju finansēšanas pārkāpumu kriminalizēšanas projektu, kas protokolā nav atspoguļots.

Muižniece atzinusi, ka likusi komisijas darbiniecēm pārrakstīt Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokolu, svētdien vēstīja raidījums "de facto".

Tomēr viņa apgalvo, ka protokolu lūgusi papildināt ar papildus komisijas viedokli, taču citi tā laika komisijas locekļi šādu papildus lēmumu neatminas un vairās apstiprināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!