Foto: F64
Nevajag Satversmes tiesu pārvērst par atsevišķu sīku jautājumu skatīšanas instanci, trešdien no rīta intervijā Latvijas Radio sacīja Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

"Mēs nevērtējam trīs vai piecu koku likvidēšanas pareizību vai nepareizību, mēs varam vērtēt likuma vai noteikumu normu, kas regulē šādu koku izciršanu," skaidroja Kūtris, komentējot iespēju, ka ST varētu tikt iesniegta prasība izvērtēt Ministru kabineta (MK) lēmumu atļaut Rīgas domes priekšsēdētāja vietniekam Aināram Šleseram (LPP/LC) un Saeimas deputātei Inesei Šleserei (LPP/LC) piederošā zemes gabala transformāciju Upes ielā 1a, Jūrmalā, Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā.

Kūtris uzsvēra, ka šādā gadījumā ir jāskatās, kāds konkrēts normatīvais akts ļauj šādu transformāciju. Viņaprāt, šajā gadījumā tas tomēr vairāk ir Administratīvās rajona tiesas kompetences jautājums, jo skar atsevišķas personas. "Ja tas ir MK noteikums, kas regulē vairākus līdzīgus gadījumus un attiecas uz vairākiem cilvēkiem, tad to varētu vērtēt Satversmes tiesa," piebilda ST priekšsēdētājs.

ST ir veidota vienam mērķim - strīdu izskatīšanai par dokumentiem, kas attiecas uz visiem iedzīvotājiem.

Kūtris ir pārliecināts, ka jūrmalnieki, kuri protestēja pret šādu MK lēmumu, noteikti var vērsties Administratīvajā rajona tiesā. "Kas neriskē, tas nevinnē," sacīja ST vadītājs un piebilda: "Man jau arī nepatīk, ka izgriež tos kokus, bet ja likums paredz, ka cilvēkam ir tiesības savā īpašumā kaut ko būvēt, tad kāpēc ne."

Kūtris pauda cerību, ka "šis priežu jautājums negulsies uz ST pleciem".

Jau ziņots, ka valdība otrdien balsojot atbalstīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietniekam Aināram Šleseram (LPP/LC) un Saeimas deputātei Inesei Šleserei (LPP/LC) piederošā zemes gabala transformāciju Upes ielā 1a, Jūrmalā, Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā.

Tika atbalstīta 0,6627 hektāru plaša zemesgabala transformācija, kas ir par 0,23 hektāriem mazāk, nekā bija lūgts.

Par zemesgabala transformāciju nobalsoja vairākums ministru, pret bija tikai vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) un aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS), bet balsojumā atturējās finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Rīkojums paredz transformēt meža zemi savrupmājas un saimniecības ēkas kompleksa būvniecībai Šleseram un Šleserei piederošajā nekustamajā īpašumā. Transformējamajā platībā ir nepieciešama koku ciršana.

Valdības rīkojumā, teikts, ka, ņemot vērā būtiskas sabiedrības intereses, kā arī lai samazinātu piesārņojuma ietekmi uz Baltijas jūru, saglabātu meža aizsargfunkcijas, novērstu erozijas procesu attīstību, aizsargātu piekrastes ainavas, nodrošinātu piekrastes dabas resursu saglabāšanu un aizsardzību, tiek noraidīta meža zemes transformācija 0,2348 hektāru platībā Upes ielā 1a.

Tādēļ valdība uzdeva attiecīgajai virsmežniecībai, saskaņojot ar Reģionālās vides pārvaldi, sagatavot atteikumu par meža zemes transformāciju Jūrmalā, Upes ielas 1a 0,2348 hektāru platībā.

Balsojumu valdībā rosināja Lieģis, kurš norādīja, ka koku izciršana nav sabiedrības interesēs, un pauda bažas, ka šāds viens izņēmums radīs negatīvas sekas un pamudinās citus zemju īpašniekus rīkoties līdzīgi. Viņu atbalstīja Repše, norādot, ka noteikumiem jābūt vienādi attiecināmiem uz visiem iedzīvotajiem un nevajadzētu izdarīt izņēmumus "sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem".

Savukārt tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP) norādīja, ka šis jautājums ir saskaņots ar pilnīgi visām institūcijām un no juridiskā viedokļa ir pareizs. Līdzīgu nostāju pauda arī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) un satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK).

Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) gan norādīja, ka izcērtamo koku skaits ir pārāk liels, tāpēc viņš šādu lēmumu atbalstīt nevar.

Jautājuma "politisko izšķiršanos" atzina arī premjera pienākumu izpildītājs, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), vienlaikus norādot uz savas ministrijas sagatavotajām izmaiņām normatīvā, kas samazina transformējamās zemes apjomu. Jāņem vērā, ka jautājumam ir arī pilnīgi visi nepieciešamie saskaņojumi, norādīja Dūkavs.

Līdz ar to balsojumā pret bija Vējonis un Lieģis, Repše atturējās, bet par bija Segliņš, Zalāns, Gerhards, Dūklavs, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) un ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP).

Jau ziņots, ka pērn decembrī Ministru kabineta komiteja neatbalstīja meža zemes transformāciju savrupmājas un saimniecības ēkas kompleksa būvniecībai Šleseram un viņa sievai piederošajā nekustamajā īpašumā 0,8975 hektāru platībā.

Toreiz pēc premjera iniciatīvas rīkojums netika virzīts tālāk. Atbildīgajiem ministriem tika uzdots pēc būtības izvērtēt, vai pieļaujama liela skaita koku - 76 - izciršana. No juridiskā viedokļa bija jāizvērtē Jūrmalas aizsardzības biedrības iebildumi.

Pret zemesgabala transformāciju pie valdības nama protestēja Jūrmalas aizsardzības biedrības pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!