Foto: LETA

Nepieciešama valsts institūcija, kura vērtētu pieteiktos likumprojektus un to atbilstību Satversmei, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

Šobrīd likumprojektu izvērtēšanā ir iesaistītas Saeima, Centrālā vēlēšanu komisija un Valsts prezidents. Kūtris uzsvēra, ka ir nepieciešama institūcija, kura nepieļautu pamatlikumam neatbilstoša likumprojekta nodošanu balsošanai. ST vadītājs atzina, ka nereti cilvēku izdoma ir neiedomājama, tāpēc idejas ir nopietni jāanalizē. Kā piemēru Kūtris minēja situāciju, kad feministes rosinātu liegt balsošanu vīriešiem – šāds likumprojekts nebūtu pieņemams un to jau pirms balsošanas būtu jāpasaka.

Pieteikto likumprojektu nopietnāka izvērtēšana palīdzētu lieki vēlāk netērēt valsts naudu, sacīja Kūtris.

ST pirms likuma stāšanās spēkā nevar izteikt savu viedokli par kādu no likumprojektiem. To, vai likums atbilst Satversmei un vai ar to netiek pārkāptas kādas cilvēku grupas tiesības, ST vērtē jau pēc tam, kad likumu apstrīd tiesā. Tad savu viedokli tiesa izsaka spriedumā, skaidroja Kūtris.

Runājot par ST noslogotību, Kūtris atzina, ka šobrīd tiesas noslogotība ir mazinājusies. Rudenī tiesa sāks vērtēt vairākas sabiedrībā jūtīgas tēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!