Foto: DELFI

Jādomā, kā parakstīšanos par referendumu ierosināšanu padarīt sabiedrībai lētāku un pieejamāku, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

Referendumu ierosināšanas jautājums ir koks ar diviem galiem – saprotama vēlēšanās uz nobalsošanu virzīt tikai sabiedrības atbalstītas idejas, taču nedrīkst arī pilnībā apturēt iespēju ierosināt referendumu. Referendumu ierosināšanai Latvijā labāk būtu saglabāt divlīmeņu parakstu vākšanas sistēmu, uzskata Kūtris.

Kūtris intervijā norādīja, ka šī jautājuma izlemšana ir politiķu, nevis juristu izšķiršanās. Taču Kūtris pauda, ka nebūtu pareizi vēlētāju parakstu vākšanu finansiāli uzlikt uz viņu pašu pleciem. Būtu jādomā, kā parakstīšanos par referendumu ierosināšanu padarīt sabiedrībai lētāku un pieejamāku.

ST savu viedokli par likumu var izteikt vien tiesas spriedumā, sacīja Kūtris.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš atkal nodevis atpakaļ Saeimai tautas nobalsošanas likuma grozījumus, kuri paredz gan kontroli par referendumu kampaņu finansēšanu, gan arī apgrūtina referendumu ierosināšanu, liekot ieceres autoriem pašiem par saviem līdzekļiem savākt 50 000 parakstu, bet no 2015.gada – visus referenduma sākšanai nepieciešamos aptuveni 150 000.

Saeima 26.jūlijā pieņēma likuma grozījumus, kuri reizē gan sarežģītu parakstu vākšanu, gan pakāpeniski ļautu ieviest papildu parakstīšanās mehānismus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!