Foto: F64
Latvijā, tāpat kā Rietumeiropā, būtu svarīgi ieviest sistēmu, kad jautājumi par tiesneša kvalifikāciju tiek vērtēti Tieslietu padomē, uzskata Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

Saeima ceturtdien Augstākās tiesas (AT) tiesneša amatā neapstiprināja Administratīvās apgabaltiesas tiesnesi Māri Vīgantu.

ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovaleska atzīmēja, ka Kūtrim nav zināmi šīsdienas lēmuma un konkrētās lietas iemesli, tāpēc viņš tos sīkāk nekomentēs, tomēr Kūtris uzskata, ka Latvijā vajag ieviest sistēmu, kāda ir vairumā Rietumeiropas valstu, kurās ir Tieslietu padome un tai ir noteicošā loma, lemjot par tiesnešiem.

Saeimas lēmums neapstiprināt Vīgantu amatā AT paredz, ka līdz ar neapstiprināšanu viņš netiek atbrīvots no Administratīvās apgabaltiesas tiesneša amata.

Iepriekš izskanējis, ka Vīgants bija viens no tiesnešiem, kurš pieņēma lēmumu par drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanu Ventspils mēram Aivaram Lembergam.

Saeimas kuluāros bija izskanējusi informācija, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pirms balsojuma neoficiāli uzrunāja vairākus frakciju deputātus, lai tie neatbalstītu Vīganta kandidatūru. Taču oficiāli ZZS frakcijā paskaidroja, ka tās esot pilnīgas muļķības.

Balsojums par tiesnešu iecelšanu amatā ir aizklāts. Par Vīganta kandidatūru balsoja 26, pret - 43, bet atturējās 14 deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!