Foto: LETA
Īpašo uzdevumu bataljona "Alfa" komandieris Andris Zaušs, kuru atstādināja no amata pēc pagājušajā nedēļā notikušās "policistu laupīšanas" Jēkabpilī, savā amatā vairs neatgriezīsies, intervijā žurnālam "Ir" sacījis Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis.

"Nē. Katrs gadījums ir jāvērtē pēc sekām, un šoreiz sekas bija drausmīgas," Ķuzis atbildējis uz jautājumu par "Alfas" līdzšinējā vadītāja iespēju atgriezties amatā. "Viņi ikdienā bija kopā. Ja kādam bija jāpamana pārmaiņas, tad viņiem," uzsver Rīgas reģiona policijas šefs.

Tomēr "tam, ka "Alfā" izaudzina bandītus, es absolūti nepiekrītu," žurnālam norādījis Ķuzis. Viņaprāt, "tas ir tikai galvā". "Pirms cilvēks kaut ko šādu izdara, viņam vienmēr ir izvēle – neiet, nelaupīt, nešaut. Tas viņam ir galvā. Kādā brīdī tas, iespējams, bija pamanāms. Runājot ar komandieriem, viņi atzīst, ka nav pamanījuši šādu situāciju," stāstījis Rīgas policijas vadītājs.

Ķuzis atzīst, ka svarīgi pašlaik ir atrast "Alfai" tādu komandieri, "kas to būtu gatavs uzņemties, kam mēs ticētu un kurš varētu atrast kopēju valodu ar šiem cilvēkiem ["Alfas" darbiniekiem]". " Viņi tagad ir riktīgā neizpratnē. [..] Viņi vairs negrib būt "Alfa". Uzskata, ka nosaukums ir tā sasmērēts, ka atmazgāt to vairs nav iespējams," stāstījis Ķuzis, pamatojot nepieciešamību meklēt specvienībai jaunu nosaukumu.

Jau vēstīts, ka Ķuzis, kuru pagājušajā nedēļā pēc Jēkabpilī notikušās "policistu laupīšanas" atstādināja no pienākumu izpildes, pirmdien atjaunots amatā un viņam doti vairāki uzdevumi Rīgas reģiona policijas darba uzlabošanai.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka laupīšana Jēkabpilī notika pagājušajā otrdienā pēc pulksten deviņiem, kad pieci bruņoti vīri iebruka spēļu zālē "Fenikss". Pakaļdzīšanās laikā tika nošauts Jēkabpils policists Andris Znotiņš un ievainoti vēl divi likuma kalpi. Laupītāji tika aizturēti, un trīs no tiem ievainoti.

Pagājušajā nedēļā tiesa apcietināja visus piecus aizturētos – Tukuma policistus brāļus Pāvelu un Denisu Hristoforidi, grupas šoferi Staņislavu Babeli un divus "Alfas" policistus - Arvo Žagaru un Leonīdu Koņuhovu. Tiesa zālē apcietināja tikai Babeli un Pāvelu Hristoforidi, pārējie vēl ārstējas slimnīcā.

Pēc notikušā uz izmeklēšanas laiku no amata tika atstādināts Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ķuzis, "Alfas" priekšnieks Andris Zaušs un divi citi specvienības vadītāji. Tāpat policijā uzsākta ārkārtas atestācija un nolemts pagaidām vairs nepieņemt jaunus darbiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!