Foto: DELFI

Saistībā ar iekšlietu ministra Sandra Ģirģena (KPV LV) publiski pausto nostāju, ka viņa un brāļa politiskās darbības dēļ notiek vēršanās, tostarp no Valsts policijas puses, pret viņa mātes vadīto ēdināšanas uzņēmumu, Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis kategoriski noliedz, ka policijas resurss tiktu izmantots pret kādu konkrētu uzņēmumu.

Otrdien Ķuzis žurnālistiem skaidroja, ka pilnībā noliedz šādas situācijas varbūtību. "Pilnībā gribētu noliegt jebkādas iespējas, policijai nav nekādas vajadzības vai iemesla rīkoties kaut kādā tādā veidā. Valsts policija rīkojusies atbilstoši nolikumam un tai uzliktajām funkcijām – veic pārbaudes dažādās vietās, dažādās pilsētās, dažādos objektos. Nav nekāda pamata uzskatīt, ka policijas resurss un rīcība mērķtiecīgi tiek vērsta pret kādu konkrētu uzņēmumu," sacīja policijas priekšnieks.

Lūgts pastāstīt vairāk par policijas veikto pārbaudi Ģirģena mātes uzņēmumā, Ķuzis sacīja, ka pārbaudes rezultātā sāktas divas administratīvās lietvedības, taču paskaidroja, ka patlaban neko plašāk komentēt nevar. Abas lietvedības saistītas ar audiovizuāla satura retranslēšanu.

Ķuzis arī noliedza, ka ministra izteikumi varētu būt spiediens uz policiju. "Nekādā gadījumā. Vienmēr policijas darbs ir vērsts uz sabiedrību. Procesi ir pārskatāmi. Šodien mēs vairāk runājam par procedūrām. Ministrs ir arī izvirzījis savus ieteikumus, kā varētu optimizēt un pilnveidot šīs procedūras, kurus, protams, arī mēs skatīsimies. Es šobrīd to neuzskatu par nekādu spiedienu," paskaidroja Ķuzis.

Vienlaikus policijas priekšnieks arī noliedza, ka ministram, iespējams, trūkst izpratnes par policijas darbu. Viņš uzsvēra, ka policija vienmēr rīkojas atbilstoši uzliktajiem pienākumiem un tos arī pilda, atbilstoši funkcijai.

"Pilnīgi noliedzu jebkādas spekulācijas par šādām lietām, ka policija interesētos vai darbotos kaut kādu savtīgu mērķu nolūkā. Es esmu policists ar ļoti ilgu pieredzi. Arī kā vadītājs es pilnībā izslēdzu un nepiekopju nekādas līdzīgas darba organizācijas metodes. Tas mums nav vajadzīgs, mums pietiek darba. Mums ir maz policistu, mums priekš mūsu resursu apjoma darba ir pietiekoši daudz," komentēja Ķuzis, atbildot uz jautājumu, vai policiju varētu izmantot ietekmēšanai.

Pēc publiskās viedokļu apmaiņas Ķuzis ar Ģirģenu ir pārrunājis situāciju – komunikācija bijusi par iespējamām procedūras izmaiņām, veicot pārbaudes.

Jau ziņots, ka Valsts policija pagājušajā nedēļā, 6. jūnijā, veikusi pārbaudi iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) mātei Elzai Ģirģenai piederošā uzņēmumā "Krustpils ceļavējš 3" Jēkabpilī. Ministrs norādīja, ka par viņa mātes uzņēmumu interesējušies arī citi dienesti, un viņš to saista ar savu un sava brāļa politisko darbību un uztver kā provokāciju.

Savukārt jau iepriekš Valsts policija noraidīja jebkādus apgalvojumus, ka policijas veiktās pārbaudes būtu provokācija. Policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava iepriekš skaidroja, ka Valsts policija veic regulāras un plānveidīgas pārbaudes publiskās vietās, tostarp arī kafejnīcās, par audiovizuālā satura nelicenzētu izplatīšanu publiskās vietās un arī šāda satura retranslēšanu.

"Mēs to esam darījuši iepriekš un darīsim arī turpmāk," uzsvēra Pildava.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!