Foto: LETA

Reaģējot uz pēdējā laikā konstatētajiem policistu disciplinārpārkāpumiem, Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis nākamnedēļ sasaucis VP padomes sēdi.

Ķuzis aģentūrai LETA uzsvēra, ka Aizkraukles iecirkņa priekšnieka Aigara Zīmeļa atteikšanās no alkohola pārbaudes nav policista cienīga rīcība. Šāda rīcība likumā ir pielīdzināma reālai alkohola lietošanai, tādēļ viņš atstādināts no amata.

Ņemot vērā to, ka šis nav vienīgais gadījums pēdējā laikā, kad policijas darbinieku rīcībā konstatēti disciplinārpārkāpumi, nākamnedēļ sasaukta VP padomes sēde, kurā tiks skatīti jautājumi par darbinieku disciplīnu.

VP padome ir VP lēmējinstitūcija policijas attīstības un stratēģiskajos jautājumos. Padomē darbojas 13 locekļi un priekšsēdētājs - VP priekšnieks.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) jau februārī VP gada pārskata sanāksmē aicināja policistus būt disciplinētiem, jo naudas trūkums nevar attaisnot neizdarību.

VP informācija liecina, ka pagājušogad pieņemti 272 lēmumi par disciplinārsoda piemērošanu policistiem, kas ir par vienu vairāk nekā gadu iepriekš. Par policistu iespējamiem noziegumiem sākti 95 kriminālprocesi, kas ir par sešiem vairāk nekā gadu iepriekš.

Jau ziņots, ka Ķuzis šodien no amata pienākumu pildīšanas atstādinājis Aizkraukles iecirkņa priekšnieku Zīmeli, jo ir pamats aizdomām, ka viņš aizvadītajā naktī vadījis automašīnu, atrodoties alkohola reibumā.

Par notikušo ir sākta disciplinārlieta, un patlaban Zīmelis ir atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, tāpat vienlaicīgi ar disciplinārlietu notiek administratīvais process, kurā tiek izvērtēti visi notikušā apstākļi.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai paredz arestu no desmit līdz piecpadsmit diennaktīm, naudas sodu no 1200 līdz 1400 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu uz četriem gadiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa priekšnieku Ģirtu Kokinu tur aizdomās par to, ka viņš devis norādījumus padotajiem nepamatoti samazināt personām piemērotos administratīvos sodus. VP par Kokina iespējamo pārkāpumu oficiāli uzzināja pagājušajā nedēļā.

Kokinam ir piemērots drošības līdzeklis - aizliegums pildīt amata pienākumus -, līdz ar to viņš no amata ir atstādināts.

Savukārt 16.janvārī, neuzmanīgi apejoties ar ieroci, Rēzeknes policijas iecirkņa priekšnieks Igors Trofimovs guva smagu ievainojumu vēderā. Trofimovs ir atstādināts no dienesta pienākumu pildīšanas. Analīzes uzrādījušas, ka negadījuma brīdī cietušais bijis smagā alkohola reibumā - viņa asinīs konstatētas 2,35, bet urīnā - 3,12 promiles alkohola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!