Foto: DELFI
Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") masu saziņas līdzekļos izplatītajā paziņojumā sliktās angļu valodas dēļ izteicis maldīgus apgalvojumus, ka Oļega Stepanova, Igora Skoka, Olafa Berķa, Genādijā Ševcova advokāts atzinis savu klientu vainu naudas izzagšanas darbībās no "Latvijas Kuģniecības" (LK), skaidroja advokāts Mārtiņš Kvēps.

Paziņojumā medijiem Lembergs skaidroja, ka "no neoficiāliem, bet ticamiem informācijas avotiem ir zināms, ka tiesas izmeklēšanas gaitā LK bijušās amatpersonas Stepanova, kā arī Skoka, Berķa un Ševcova advokāts Kvēps atzina, ka viņa pārstāvētie klienti - Stepanovs, Skoks, Berķis, Ševcovs - iespējams, tik tiešām ir veikuši naudas izzagšanas darbības no LK un/vai no tai pastarpināti piederošām kompānijām".

"Tā nav patiesība, ka es būtu teicis, ka mani klienti ir bijuši līdzdalīgi naudas izzagšanā," uzsver Kvēps.

"Man šķiet, ka kļūda radusies, jo Lemberga kungs nerunā un nelasa angliski un viņam bija jāpaļaujas vai nu uz citu personu skaidrojumiem, vai arī pats mēģināja boksterēt un nepareizi izboksterējis no Londonas tiesu materiāliem. Man nav bijis pamata neko tādu apgalvot un arī nebūs, labāk, lai Lembergs komentē pats savas tiesu lietas," uzsvēra advokāts.

Kvēps norādīja, ka Ekonomikas policija jau trīs gadus izmeklē LK lietas apstākļus un neko nav atradusi. "Ja kaut kas būtu bijis, tad šie minētie cilvēki atrastos aiz restēm," norādīja Kvēps.

Lembergs līdz šim neesot saņēmis 13.aprīlī pieņemto Anglijas un Velsas Augstākās tiesas prasības nodrošinājuma lēmumu.

Kā atklāja Ventspils mērs, informāciju par šo lēmumu, ar kuru, kā vēstīja portāls "Delfi", viņam uzlikts par pienākumu ar zvērestu tiesai tuvāko nedēļu laikā atklāt visus aktīvus, kas viņam pieder visā pasaulē un kuru vērtība pārsniedz 10 000 mārciņu (7970 latu), viņš ieguvis no interneta ziņu portāliem.

"Kā man teica, tas ir tikai pagaidu lēmums," sacīja Lembergs. Viņš arī piebilda, ka Anglijas tiesa viņu līdz šim neesot uzklausījusi un prasījusi viņa viedokli.

18.punktā noteikts, ka lēmuma darbība var tikt pārtraukta, ja Lembergs iemaksās 135 miljonus ASV dolāru (66 miljonus latu) vai arī īstenos nodrošinājumu šādā apmērā citā veidā, par to vienojoties ar prasītāja pārstāvjiem. Lembergs sacīja, ka nekādu naudu negrasās iemaksāt.

Tā kā lēmumu viņš neesot saņēmis, Lembergs nekomentēja, kāda būs viņa rīcība tā sakarā, bet atkārtoti uzsvēra, ka visi viņa īpašumi ir deklarēti valsts amatpersonas deklarācijā. Komentējot Anglijas tiesā notiekošo tiesas procesu AS "Latvijas kuģniecība" (LK) kuģu fraktēšanas lietā, Lembergs uzsvēra, ka viņš nekad nav bijis LK valdē un viņa kompetencē nav bijusi kuģu fraktēšana, līdz ar to viņam ar to neesot nekāda sakara.

Lembergs visus savus īpašumus esot deklarējis ikgadējā valsts amatpersonas deklarācijā, tāpēc viņu nebiedējot uzliktais pienākums ar zvērestu Anglijas un Velsas Augstākajai tiesai atklāt visus aktīvus, kas viņam pieder visā pasaulē un kuru vērtība pārsniedz 10 000 mārciņu (7970 latu), paziņojumā masu medijiem iepriekš norādīja Lembergs.

Ventspils mērs ir pārliecināts, ka no tiesas procesa Anglijā nekas nevar sanākt, jo viņam neesot nekāda sakara ne ar uzņēmēja Oļega Stepanova un viņa kompanjonu veiktajām "mahinācijām", ne uzņēmuma "Vitol" "iespējamām blēdībām" Latvijā un aiz tās robežām.

Kā paziņojumā medijiem norāda Ventspils mērs, LK starptautiskie auditori pirms vairāk nekā pieciem gadiem, veicot kompānijas ikgadējo auditu, konstatējuši, ka LK ir veikusi ar tās vadību saistītām personām darījumus par kuģu īres likmēm, kas ir ievērojami zemākas nekā tirgus likmes. Aizdomas kritušas uz tā laika vairākām vadošām LK amatpersonām - Stepanovu, Valēriju Godunovu un citiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!