Sestdien plānotais Latvijas Žurnālistu savienības (LŽS) atklātais kongress kvoruma trūkuma dēļ tika pārdēvēts par konferenci, kas veltīta žurnālistikas ētikas jautājumiem.
No 204 balsstiesīgajiem LŽS biedriem uz kongresu bija ieradušies 38.

LŽS 29.marta kongresā ieceltās valdes loceklis Rolands Tjarve kongresa dalībniekiem sacīja, ka, visticamāk, tik daudzu biedru neierašanās saistīta ar iepriekšējās LŽS valdes priekšsēdētājas Ligitas Azovskas paziņojumiem presē par to, ka jaunieceltā savienības valde ir nelikumīga un šodien plānotais kongress ir atceļams.

Martā ieceltais valdes priekšsēdētājs Ainārs Dimants LŽS biedriem norādīja, ka viņa vadītā valde bijusi legāla līdz 6.septembrim un šo piecu mēnešu laikā paveikti daudzi darbi - izveidota LŽS interneta mājaslapa, strādāts pie organizācijas stratēģijas, kā arī ticis sagatavots šodien notiekošais kongress par profesionālo ētiku.

Dimants informēja, ka veiksmīgs bijis arī LŽS jaunās valdes lēmums atlaist visu savienības biedru parādus par nenomaksātajām biedru naudām, kā rezultātā aktivizējušies ilggadīgie savienības biedri, kā arī tiem pievienojušies jauni.

Tjarve norādīja, ka juridiski visi 29.martā ieveltās valdes līdz 6.septembrim pieņemtie lēmumi ir spēkā - tai skaitā arī par jaunu biedru pieņemšanu.

Dimants skaidroja, ka brīdī, kad jaunā valde uzsākusi kongresu, LŽS kontā bijuši divi lati un vēl 167 lati - skaidrā naudā, savukārt jaunās valdes un tā priekšsēdētāja vadībā savienības ienākumi bijuši 1772 lati, no kuriem 660 lati bijuši Fridriha Eberta fonda ziedojums, vēl vairākus desmitus latu ziedojušas privātpersonas, bet pārējos ienākumus veidojušas biedru naudas.

Viņš uzsvēra, ka jaunā valde visu šo laiku strādājusi bez atalgojuma, savukārt iepriekšējā valdes priekšsēdētāja Azovska minimālo algu saņēmusi vēl arī aprīlī un maijā.

Neskatoties uz to, ka 21.maijā beidzās LŽS līgums par telpu nomu Reiterna namā, tomēr līdz pat šim brīdim LŽS saņem rēķinus par šī nama nomu. Pašlaik parāds sasniedzis gandrīz 18 000 latu.

Šo ēku AS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) iznomājis SIA "Reiterna nams", kuras 50% pieder Azovskai. Savukārt "Reiterna nams" to iznomāja LŽS. Lai gan nomas līgums ir beidzies "Reiterna nams" nav atbrīvojis telpas, bet rēķinus jāmaksā apakšnomniekam LŽS.

Dimants uzsvēra, ka LŽS jaunās valdes vadībā uzsākusi saraksti ar VNĪ, bet ja iepriekšējās valdes pūliņi atcelt jaunās valdes lēmumus izrādīsies veiksmīgi, tad šai sarakstei vairs nebūs juridiska spēka un VNĪ vērsīsies tiesā pret LŽS, kurai savukārt nāksies tiesāties ar "Reiterna namu".

Viņš uzskata, ka vecās valdes mēģinājumi atcelt jaunās vadības lēmumus ir saistīti ar bailēm no jauniem un aktīviem biedriem.

Kā ziņots Azovskas vadītā valde nolēmusi sasaukt LŽS kongresu šī gada 25.oktobrī, kura laikā tiks ievēlēta jauna savienības valde. Dimants norādīja, ka gadījumā, ja arī tajā nebūs kvoruma, nāksies sasaukt atkārtotu kvorumu novembrī.

Tajā pašā laikā pašlaik ir grūti noteikt, kas ir kvorums, atzina Dimants. Saskaņā ar iepriekšējās valdes jaunajai nodotajiem dokumentiem, LŽS ir aptuveni 600 biedri, tomēr daļa no tiem jau ir miruši, daļa - sarakstos ierakstīti vairākas reizes.

Kā ziņots, kongress ir izsludināts LŽS statūtos noteiktajā kārtībā un laikā, kad LŽS valde bija reģistrēta Uzņēmumu reģistrā.

Savā pēdējā sēdē 30.augustā likumīgā, kopš šī gada 21.maija Uzņēmumu reģistrā reģistrētā un 29.martā LŽS kongresā ievēlētā LŽS valde nolēma sasaukt LŽS atklātu kongresu 22.septembrī un atbilstoši LŽS statūtiem noteica un izsludināja pārstāvniecības normu.

Taču ilggadējā LŽS priekšsēdētāja Ligita Azovska izplatījusi paziņojumu, kurā norāda, ka Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Jānis Endziņš 6.septembrī pieņēmis lēmumu atcelt Uzņēmumu reģistra valsts notāra iepriekš pieņemto 2007.gada 21.maija lēmumu par ierakstu izdarīšanu Uzņēmumu reģistra žurnālā saistībā ar izmaiņām Latvijas Žurnālistu savienības amatpersonu sastāvā.

Lēmuma secinājumos norādīts, ka šī gada 29.marta kongress noturēts, pārkāpjot Statūtu punktā noteikto kongresa izsludināšanas kārtību, tādēļ tā pieņemtajiem lēmumiem nav juridiska spēka.

Azovska informēja, ka 25.oktobrī tiks sasaukts atkārtots LŽS kongress, kurā darba kārtība būs iepriekšējā, jo 29.martā sasauktais kongress nebija lemttiesīgs. Atkārtoti sasauktā kongresā klātesošie tiks iepazīstināti ar pārskata ziņojumiem, revīzijas ziņojumiem, notiks debates un valdes priekšsēdētāja, valdes un revīzijas komisijas vēlēšanas.

Kā sestdien kongresā klātesošos informēja žurnālists Juris Paiders, viņš bijis tas, kurš Uzņēmumu reģistram lūdzis izvērtēt 29.marta kongresā ievēlētās valdes likumību, jo tā kā 29.marta kongresā neizdevās savākt kvorumu, kā dēļ tika sasaukts ārkārtas kongress tajā pašā dienā, bet Paiders šajā laikā bijis komandējumā, viņš uzskata, ka viņam nav dotas tiesības piedalīties ārkārtas kongresā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!