Foto: DELFI
Valsts apmaksāto ambulatoro pakalpojumu kvotas pārsnieguma jeb pārstrādes dēļ Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) ierobežo radioloģijas izmeklējumus, pastāstīja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Sīle.

Kā vakar vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", PSKUS par gandrīz 1,5 miljoniem pārsniegusi valsts piešķirto finansējumu plānveida pakalpojumiem.

Slimnīcas pārstāve Sīle apstiprināja, ka PSKUS ir pārsniegusi valsts nodrošināto ambulatoro izmeklējumu kvotu, tāpēc iestādes vadība ir lēmusi par atsevišķu pasākumu īstenošanu, lai kvota netiktu pārsniegta vēl vairāk un slimnīcai netiktu radīti zaudējumi, kā arī tā varētu turpināt sniegt sekundāros ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus.

Sīle sacīja, ka noteiktie ierobežojumu attiecas uz plānveida ambulatoriem diagnostiskās radioloģijas izmeklējumiem, piemēram, ultrasonogrāfiju, mamogrāfiju, datortomogrāfiju, rentgenoloģiju un doplerogrāfiju. Viņa gan piebilda, ka tiem pacientiem, kuri jau ir pierakstīti uz kādu no šiem izmeklējumiem valsts apmaksātās kvotas ietvaros, pakalpojums tiks nodrošināts.

Neatliekamo un stacionāro palīdzību ierobežojumi neskars, uzsvēra slimnīcas pārstāve.

Sīle skaidroja, ka PSKUS plāno izmeklējumu sadali vienmērīgi pa mēnešiem visa gada garumā visās struktūrvienībās un regulē kvotas atbilstošu sadali. Tomēr kopējo gada kvotu samazinājuši Neatliekamās medicīnas centrā veiktie izmeklējumi, ņemot vērā, ka ambulatoro izmeklējumu kvotu apjoms tiek noteikts kopīgs visai slimnīcai, kurā ietilpst arī centrā veiktie ambulatorie izmeklējumi.

Slimnīcas pārstāve nezināja teikt, vai situāciju uzlabos papildu 800 000 latu, kurus slimnīcai drīzumā plānots piešķirt no VM šogad pārdalītajiem 5,2 miljoniem latu.

"Slimnīca ir saņēmusi informatīvu vēstuli attiecībā uz papildus piešķirtajiem līdzekļiem, tāpēc minēt konkrētu summu vēl būtu pāragri. Papildu līdzekļi būtu jāskata kontekstā ar jau sasniegto pārstrādes apjomu," norādīja Sīle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!