Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) piedāvātie līgumi ģimenes ārstiem 2008.gadam ir nekorekti, uzskata Latvijas Ārstu biedrība (LĀB).
Piektdien LĀB valdes ārkārtas sēdē, kurā bija uzaicināti Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvji, tika izskatīts jautājums par 2008.gada ģimenes ārstu līgumiem ar valsti.

Sēdē secināts, ka situācija uzskatāma par kritisku, jo Latvijas ģimenes ārsti atsakās strādāt zem sava darba pašizmaksas. Otrdien, 18.decembrī, notiks paplašināta LĀB valdes sēde, kurā tiks pieaicināti Veselības ministrijas un Saeimas pārstāvji un kurā tiks lemts par iespējām rīkot akcijas ģimenes ārstu aizstāvībai.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide aģentūrai LETA sacīja, ka piedāvātais līgums ir nekorekts, ar ļoti neskaidriem finansiāliem nosacījumiem.

Veide uzsvēra, ka ģimenes ārsti nevar noslēgt līgumu ar VOAVA par primārās veselības aprūpes sniegšanu Latvijas iedzīvotājiem pašreizējā līguma redakcijā. Ģimenes ārsti to nevar darīt, jo valsts piedāvātais finansējums nesedz ģimenes ārstu sniegto pakalpojumu izmaksas.

Patlaban valsts kā pasūtītāja un ārsta kā izpildītāja attiecības nav vienlīdzīgas, jo valsts plāno pirkt ģimenes ārstu sniegtos veselības aprūpes pakalpojumus par cenu, kas atbilst aptuveni 60% no reālajām izmaksām, informēja Veide.

Vakar, 13.decembrī, asociācija tikās ar Veselības ministrijas (VM) pārstāvjiem, lai mēģinātu rast abpusēji pieņemamus risinājumus līgumu noslēgšanai.

Kā rakstīts, tikšanās gaitā tika panākta vienošanās, ka VM līdz pirmdienai, 17.decembrim, iestrādās ģimenes ārstu piedāvātos un akceptētos priekšlikumus līgumos, kas skar finanšu pārskatus un citus organizatoriskus jautājumus, kā arī izskatīs iespēju paaugstināt piemaksu par reģistratora darbu ģimenes ārstu praksēs.

Ar nākamo gadu tiek plānots noteikt 40 latu piemaksu reģistratoram, lai stiprinātu primārās aprūpes komandu, atvieglotu ģimenes ārstu darbu un uzlabotu iespēju tieši profilakses programmu realizēšanā ar iedzīvotājiem.

7.decembrī LĢĀA biedru sapulcē vienbalsīgi tika nolemts pagaidām neslēgt līgumu ar VOAVA par primārās veselības aprūpes sniegšanu Latvijas iedzīvotājiem.

Veide toreiz ģimenes ārstus informēja, ka pastāv divi veidi, kā risināt pašreizējo situāciju: "Gadījumā, ja tagad parakstām līgumu, tad tuvākajā laikā mēs iesim uz bankrotu. Otrs variants ir neparakstīt līgumu pašreizējā redakcijā, ja reiz nevaram vienoties ar VOAVA par abpusēji apmierinošu līguma izveidošanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!