Foto: DELFI

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) un asociācija "Papardes zieds" aicinājušas sasaukt Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdi par veselības mācību skolās, informēja Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Gandrīz gada laikā, kopš izglītības ministrs ir Roberts Ķīlis, veselības profesionāļiem nav bijusi iespēja par šo jautājumu runāt augstākajā līmenī. Pēc Apiņa teiktā, izglītības ministrs nav iedziļinājies problēmā, turklāt viņam esot "uzkrītoši draudzīga attieksme pret smēķēšanu".

"No veselības mācīšanas praktiski izslēgti 38 000 jauniešu, kas mācās profesionāli tehniskajās skolās, veselība praktiski netiek mācīta vidusskolu līmenī, kaut tieši 10.–12. klašu audzēkņi ir topošās māmiņas un tēvi," uzsvēra Apinis.

Ārstu biedrība un "Papardes zieds" uzskata, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē ir iespēja sākt diskusiju par veselības mācību skolēniem, sākotnēji uzlabojot pašreizējo mācīšanas procesu, bet vēlāk atjaunojot veselības mācību atsevišķās pamatskolas un vidusskolas klasēs.

Kopš 2005.gada veselības mācība ir iekļauta dažādu vispārējās izglītības mācību priekšmetu saturā. Valsts izglītības satura centrā pamatoja, ka tā zināšanas var iegūt pilnīgāk.

"Veselības izglītības jautājumi ir pilnvērtīgāk apgūstami, ja mācību procesā tos apgūst plašākā kontekstā un integrēti, piemēram, uzturvielu sabalansētu lietošanu ir vēlams apgūt kopā ar zināšanām un prasmēm pagatavot atbilstošus ēdienus mācību priekšmetā "Mājturība un tehnoloģijas", fiziskās aktivitātes un veselība, apgūstot mācību priekšmetu "Sports", mācoties par cilvēka organisma darbību kopumā "Bioloģijā"," paskaidroja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāve Kristīne Ilgaža.

Pašlaik VISC izstrādā metodisko līdzekli "Veselības izglītība vispārējā vidējā un profesionālajā izglītībā".

Skolas var izveidot atsevišķu mācību priekšmetu, sagatavojot standartu pašas un apstiprinot to IZM, norādīja Ilgaža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!