Foto: LETA

Partijas "No sirds Latvijai" (NSL) Saeimas frakcija atklātā vēstulē Valsts prezidentam Raimondam Vējonim un valsts augstākajām amatpersonām paudusi protestu pret Izglītības un zinātnes ministrijā izstrādāto pedagogu atalgojuma modeli.

"Uzskatām, ka labāk ir atbalstīt internātskolas, nevis celt jaunus cietumus mazgadīgajiem noziedzniekiem!" rakstīts vēstulē.

NSL deputāti vēstulē aicina saglabāt internātskolu finansēšanu kā valsts funkciju, jo to uzturēšanas izdevumu nodošana pašvaldībām daudzos gadījumos nozīmētu skolu likvidāciju, kas veicinātu skolēnu izkrišanu no izglītības sistēmas un tādējādi radītu viņu sociālās atstumtības risku.

Deputāti uzskata, ka internātskolas jāfinansē valstij, jo skolās mācās bērni ne tikai no vietējās pašvaldības, bet no visas Latvijas. Atņemot internātskolām valsts finansējumu, tiktu sagrauts sociālais darbs, kas tiek veikts ar skolēnu ģimenēm, kuru bērni mācās internātskolās.

Vēstulē arī norādīts, ka ne visas ģimenes Latvijā ir materiāli nodrošinātas, mīlošas un spējīgas nodrošināt visas viņu bērnu vajadzības.

Internātskolas arī veicot ieguldījumu Latvijas sabiedrības nākotnē, jo tām atvēlēti līdzekļi daudzkārtīgi atmaksājoties – valstij mazāk jātērē sociālās atstumtības mazināšanai, cīņai ar noziedzību, dažādu mērķgrupu integrēšanai sabiedrībā un socializācijas programmu finansēšanai, norāda vēstules autori.

Internātskolas ir spējīgas strādāt ar skolēniem, kuriem ir uzvedības un mācību traucējumi, kā arī citas speciālās vajadzības. Internātskolu pedagogi "bez papildus piemaksas ikdienā veic smago ziedošanās un mīlestības darbu, ko var novērtēt tikai tie bērni, kas, atgriezti sabiedrībā, tagad dzīvo visu respektējamu dzīvi," teikts vēstulē.

Vēstuli NSL Saeimas frakcija adresējusi Latvijas prezidentam, Ministru prezidentam, Izglītības un zinātnes ministram, Finanšu ministrei, Tiesībsargam, Saeimas politisko partiju frakcijām, Pašvaldību savienībai, Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai, kā arī visai Latvijas sabiedrībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!