Foto: DELFI
Svētdien pēcpusdienā Rīgā noslēdzās 24 stundas ilgais "Latvijas Valsts mežu" (LVM) putnu rallijs, kurā uzvarēja komanda, kurai izdevās novērot 137 putnu sugas, aģentūru informēja pasākuma organizators Arnis Zacmanis. Kopumā Latvijā jebkad konstatētas 356 putnu sugas.

Uzvaras laurus šajā neparastajā rallijā plūca komanda "Latvijasputni.lv", kurā piedalījās Kārlis Millers ar diviem kolēģiem no Somijas.

Zacmanis šodien vēl nevarēja precizēt, cik kopumā putnu sugu četras komandas diennakts laikā ir spējušas novērot. Šie dati tikšot apkopoti tuvākajās dienās. Uzvarētājkomandai bijusi no citiem visai atšķirīga taktika, jo viņi ralliju sāka Lubānā, dodoties uz Kolkas pusi un rīta vērojumus veikuši nevis pie jūras, kā citas komandas, bet gan veltot meža putnu skaitīšanai.

Putnu rallija mērķis bija 24 stundu laikā fiksēt iespējami daudz dažādu putnu sugu. LVM putnu rallijs ir pirmā šāda iniciatīva Latvijā, un šīs idejas īstenošanā iesaistījušies labākie Latvijas putnu vērotāji un atzīti ārzemju eksperti.

Putnu rallijā piedalās četras komandas. Komandā "Vējš burās" piedalījās Gaidis Grandāns, Valdis Ādamsons, Guntis Graubics un Uģis Piterāns, komandā "Himantopus himantopus" piedalījās Mareks Kilups, Ivars Brediks, Mārcis Tīrums un Ilze Bojāre, savukārt komandā "TTT" piedalījās Edgars Laucis, Andris Avotiņš, Mārtiņš Briedis un Dāvis Drazdovskis.

Sacensībās bija aicināti piedalīties Latvijas putnu vērotāji, kuriem ir garākie putnu sugu saraksti, kas publicēti "globaltwitcher" mājaslapā. Viens no komandu dalībniekiem - Millers - Latvijā ir novērojis vairāk nekā 300 putnu sugu, un ir daudzi dalībnieki, kuriem līdz 300 sugu robežai pietrūkst nedaudz.

Uzvarētāju komandā katrs dalībnieks saņēma "Nikon Monarch" jaunākā modeļa binokļus, kuriem ir ļoti labas atsauksmes putnu vērotāju aprindās.

Sagaidāms, ka pirmā Latvijas putnu rallija iegūtie rezultāti palīdzēs putnu vērošanas popularizēšanai gan ārzemju viesiem, kas ierodas putnu vērošanai Latvijā, gan Latvijas iedzīvotājiem. Mūsu kaimiņvalstīs līdzīgas sacensības jau ir notikušas un novērojamo putnu skaits Latvijai ir svarīgs. Tāpat, ļoti interesanti būs salīdzināt komandu izvēlētās taktikas - kādas putniem bagātas vietas apmeklēt, tieši kurā diennakts laikā un kā plānot savu maršrutu rudens dienā, lai redzētu pēc iespējas vairāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!