Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Jebkādi labas gribas apliecinājumi no bijušās Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam vienmēr gājuši kā vējš gar ausīm, sarunā ar portālu "rus.delfi.lv" atklāj Vīķe-Freiberga.

Kā stāsta bijusī valsts vadītāja, stājoties amatā, viņai ne viens vien teicis, ka pret Krieviju jābūt draudzīgiem, taču savas prezidentūras laikā viņai nācies secināt, ka "tur Latvija var izstiepties vai sarauties, to faktiski nosaka Krievija, kādas tās [attiecības – aut.] būs".

"Es konstatēju, ka jebkādi labas gribas apliecinājumi no manas puses prezidentam Putinam aizgāja kā vējš gar ausīm – pilnīgi nekāda efekta. Tas ir kā bērt zirņus pret sienu. Tas ir tas, ko es personīgi konstatēju, ka jebkādi labas gribas žesti neatstāja nekādu iespaidu, bet nāca tikai tāda uzstājība – mēs sagaidām, ka būt tā un tā, un tā. Galvenokārt – vēstures pārrakstīšana'' saka Vīķe-Freiberga, ''pats par sevi jau saprotams, ka vēstures pārrakstīšana ir viena lieta, ko latvieši nepieņems. Nekā."

Putina vadībā Krievija ir atsvešinājusies ne vien no Latvijas, bet Eiropas kopumā, vērtē kādreizējā prezidente. "Vajag divus, lai dejotu tango. Ja otrs negrib, tad vienam grūti," viņa uzsver.

Kopš Krimas aneksijas un Krievijas arvien pieaugošās kontroles pār medijiem, arī sarunas ar draugiem no austrumu kaimiņvalsts par politiku un Krievijas rīcībām starptautiskajā arēnā vairs tā nevedas, saka Vīķe-Freiberga: "Mani draugi, kas ir cieši, labi draugi krievu tautības, ir teikuši, ka viņi par Krieviju vairs nevar runāt kā par politisku valsti un par tās rīcību. Viņi vis kaut ko par mūziku, par literatūru var runāt, bet tikko ir jāizvērtē Krievijas rīcība, tā ir vāks virsū un ir skaidri redzami atšķirīgi viedokļi."

Uz portāla "rus.delfi.lv" žurnālistes jautājumu, vai valoda ir galvenā atšķirība, kas rada plaisu latviešu un Latvijas krievu starpā, bijusī prezidente uzsvēra, ka atšķirības tiek kultivētas politisku iemeslu dēļ: "Es domāju, ka latvieši un krievi līdz šim brīdim ir tik daudz jau saradojušies savā starpā, ka tās atšķirības, kas tiek kurinātas tīri politisku iemeslu dēļ, ir bāzētas uz stereotipiem un bāzētas arī jāsaka uz vēstures periodiem, kad krievi bija kungu tauta, tāpat kā savulaik vācieši bija kungu tauta."

Pilnu interviju ar bijušo Latvijas prezidenti var izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!