Foto: Publicitātes foto

Dzīvnieku patversme "Labās mājas" atgādina, ka mājdzīvnieks nav svētku dāvana, un tāpēc līdz šī gada beigām tā pārtrauc suņu un kaķu adopciju, lai izvairītos no riska, ka mājdzīvnieks ticis iecerēts kādam kā Ziemassvētku vai Jaungada dāvana, informēja patversmes pārstāve Rigonda Bērziņa.

Dzīvnieku patversme "Labās mājas" aicina suņu un kaķu jaunos saimniekus šajā laikā atvest dāvanas citiem patversmes iemītniekiem, nākt ciemos uz patversmi, nolūkot mīluli, sagatavot māju jaunā ģimenes locekļa uzņemšanai, taču vest viņu mājās varēs tikai pēc visu svētku pavadīšanas laika. Dzīvnieku patversme "Labās mājas" Juglā, Mežapurva ielā 2, strādās katru dienu no pulksten 11 līdz 17, izņemot 25. decembri un 26. decembri.

Šāda prakse nav jaunums, un tā dara ne tikai labākās dzīvnieku patversmes Latvijā un pasaulē, bet arī atbildīgie mājdzīvnieku audzētāji.

Atšķirībā no citām dāvanām, mājdzīvnieku nevar atgriezt atpakaļ, ja nav pareizais izmērs, krāsa vai cita īpašība. Mājdzīvnieks ir ģimenes loceklis 10-15 gadus.

Bērziņa skaidro, ka dažreiz cilvēki jautā, vai mājdzīvnieku nedrīkst dāvināt arī tad, ja apdāvināmo personu ļoti labi pazīst un tiešām zina, ka viņš jau sen sapņo par pūkaino ģimenes locekli. "Nē, arī šajā gadījumā nevajadzētu dāvināt mājdzīvnieku kā dāvanu," uzsver Bērziņa, skaidrojot, ka mājdzīvnieka sagaidīšanai jaunajā mājvietā jābūt iespējami mierīgai, izplānotai, sagatavotai. Kādam no ģimenes vajadzētu paņemt nelielu atvaļinājumu, lai pavadītu vairāk laiku kopā ar pūkaino draugu pirmajās dienās. Jaunajos apstākļos arī pats mājdzīvnieks var justies uztraukts kādu laiku, var izmainīties viņa uzvedība, un jaunajam saimniekam liksies, ka dzīvnieks nav tāds pats, kā viņu raksturoja dzīvnieku patversmes darbinieki.

Bērziņa piebilst, ka šoziem ekonomiskās krīzes dēļ papildu risks ir arī pieaugošās mājdzīvnieku uzturēšanas izmaksas. Veterināro izdevumu un dzīvnieku barības cenas pieaug tikpat strauji kā cenas citām lietām.

Ja kāds tomēr vēlas sarūpēt svētku dāvanu, kas saistīta ar mājdzīvniekiem, dzīvnieku patversme "Labās mājas" piedāvā izvest meža pastaigā kādu no patversmes suņiem vai veltīt kādu laiku rotaļām un glāstiem ar patversmes kaķiem. Kontakts ar dzīvniekiem sagādā sirsnīgus mirkļus abām pusēm.

Dzīvnieku patversme "Labās mājas" ir lielākā suņu un kaķu patversme Rīgā, vecākā suņu patversme Latvijā. Tā ir vienīgā dzīvnieku patversme Latvijā, kas darbojas tikai uz sabiedrības ziedojumu pamata, speciāli patversmes dzīvniekiem projektētā un uzbūvētā ēkā, kur pilnīgi visi ķepaiņi un astaiņi mīt iekštelpās. Tāpēc patversmei šajā ziemā ir izaicinājums apmaksāt energoresursu rēķinus un kokskaidru granulu apkures izmaksas.

"Ceram un lūdzam - varbūt mūs šajos svētkos sadzirdēs arī labdari, kas varētu sniegt palīdzību granulu iegādē," aicina "Labās mājas" pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!