Foto: Publicitātes foto

No 16. līdz 22. decembrim Rīgā, Stacijas laukumā pie tirdzniecības centra "Origo", notiks otrais Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas rīkotais labdarības maratons "DOD PIECI!".

Sešas diennaktis Latvijas Radio 5 raidīs no Stikla studijas, kurā trīs dīdžeji atskaņos klausītāju pasūtītas dziesmas un tiksies ar Latvijā populāriem cilvēkiem, kā arī sarunāsies ar klausītājiem. Viena pasūtīta dziesma apmaksās vienu apmācīta asistenta darba stundu ģimenē, kurā aug bērns ar īpašām vajadzībām.

Kā uzsver akcijas rīkotāji, šādas ģimenes, tēlaini izsakoties, ir "uzliktas uz pauzes". Labklājības ministrijas grozījumi par invaldīfu asistentu pakalpojumu piešķiršanu un finansēšanu pašvaldībās paredz, ka iepriekšējo desmit stundu nedēļā vietā valsts apmaksāts asistents šādam bērnam tagad var palīdzēt tikai divas stundas. Tāpēc arī maratona devīze ir: "Dod pieci, uzspied "play", noņem ģimeni no pauzes!".

Labdarības projekta "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta ģimenes, kurās ir bērni ar īpašām vajadzībām, nodēvējusi par neredzamām.

"Ģimenes, kurās aug smagi slimi bērni, ļoti reti iziet no mājas, reti apmeklē publiskus pasākumus. Ja šim slimajam bērnam ir nepieciešama īpaša aprūpe un viņš nevar iziet no mājas, tad kādam no ģimenes locekļiem vienmēr ir jāpaliek mājās ar šo bērnu. Ja ģimene vēlas kaut kur iziet ārā ar veselo bērnu, piemēram, uz vecāku sapulci vai tautas deju sarīkojumu, tad skaidrs, ka šajā pasākumā būs tikai viens no vecākiem vai, visbiežāk, neviens - jo mājās ir īpaši aprūpējamais bērniņš," sacījusi Dimanta.

"Vēl viens iemesls, kādēļ šādas ģimenes ir dēvējamas par neredzamām, ir tas, ka no valsts puses šādām ģimenēm nepastāv pilnvērtīgs atbalsta mehānisms - asistents, kura darbu nodrošinātu nodokļu maksātāju nauda," viņa turpina.

Asistenti, kuru darbu apmaksā Valsts Sociālais dienests, ir pieejami bērniem vecumā no 5 līdz 18 gadiem, taču viņu palīdzība ir paredzēta tikai un vienīgi situācijās, kurā bērns dodas uz skolu vai interešu pulciņu. "Taču bērnam, kuram ir, piemēram, zondīte, kuru nevar transportēt - ģimenes ar šādiem bērniem ir atstātas bez jebkādas palīdzības," skaidroja Dimanta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!