Foto: LETA
Labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV") cilvēkiem ar invaliditāti sola regulāras tikšanās un aktīvu risinājumu meklēšanu.

Šodien tiekoties ar cilvēkus ar invaliditāti pārstāvošajām organizācijām, Petraviča solīja, ka regulāri tiksies ar organizāciju pārstāvjiem, un ne tikai, lai aprunātos "pie tējas", bet arī, lai rastu risinājumus dažādām problēmām.

Sarunā ar ministri cilvēku ar invaliditāti organizāciju pārstāvji iezīmēja vairākas problēmas, tostarp saistībā ar subsidētajām darba vietām, asistenta pakalpojumu, sociālo darbinieku lielo noslodzi atsevišķās pašvaldībās, kā arī finansējuma trūkumu nevalstiskajām organizācijām, kuras palīdz cilvēkiem ar invaliditāti.

Organizācijas "Sustento" vadītāja Gunta Anča sacīja, ka būtiska problēma Latvijā ir finansējuma trūkums nevalstiskajām organizācijām (NVO), un Latvija esot viena no retajām valstīm, kur tik maz tiek finansētas NVO, kuras nodarbojas ar cilvēku ar invaliditāti interešu aizstāvību.

Sarunā ar ministri biedrības "Rīgas pilsētas "Rūpju bērns"" valdes priekšsēdētājs Māris Grāvis norādīja, ka būtiska problēma ir arī subsidētās darba vietas NVO. Viņaprāt, būtu jānošķir subsidētās darbavietas uzņēmējdarbībā un nevalstiskajā sektorā. NVO vēlas darīt labus darbus, bet nepelna ar savu darbību, tomēr patlaban nosacījumi ir vienādi, piebilda Grāvis.

Viņš uzskata, ka nevalstiskajam sektoram subsidēto darbavietu izveidei būtu jābūt vienkāršākai, lai nebūtu tik liela birokrātija, kā tas ir tagad.

Tāpat Grāvis norādīja, ka cilvēkus ar invaliditāti pazemo patlaban esošā kārtība asistenta pakalpojuma saņemšanā, jo par katru darbību ir jāatskaitās ar čeku un parakstiem. Arī Petraviča piekrita, ka esošā kārtība būtu jāmaina, jo, arī pēc viņas domām, tā ir pazemojoša, kā rezultātā cilvēks nonāk "lūdzēja lomā".

Labklājības ministrija (LM) Sociālās iekļaušanas politikas departamenta direktore Elīna Celmiņa informēja, ka patlaban notiek izmaiņas asistenta pakalpojuma saņemšanā. Lai nebūtu katru mēnesi jāatskaitās par savām darbībām, cilvēkam ar invaliditāti tiks nodrošinātas 160 stundas mēnesī, kuras cilvēks varēs izmantot pēc saviem ieskatiem.

Celmiņa uzsvēra, ka priekšroka lielākam stundu skaitam būs, piemēram, nodarbinātajiem un brīvprātīgajiem ar līgumu, bet mazāk stundu būs paredzētas brīvā laika pavadīšanai. Šāda kārtība saistīta ar budžeta iespējām, kur patlaban šī pakalpojuma nodrošināšanai paredzēti 16 miljoni eiro, piebilda LM pārstāve.

Viņa sacīja, ka tuvākajā laikā notiks izšķiršanās, vai izvēlēties mazāku kontroli, bet, iespējams, mazāk stundu, vai arī atstāt līdzšinējo kārtību.

Tāpat sarunas laikā iezīmējās vēl viens cilvēkiem ar invaliditāti nozīmīgs jautājums - deinstitucionalizācijas projekts. Ministre tika aicināta šo projektu turpināt.

Petraviča sacīja, ka gan viņa, gan partija "KPV LV" pārstāv viedokli, ka cilvēkiem nav jādzīvo institūcijās. Viņa gan šaubās, vai kādreiz būt mirklis, kad neviens cilvēks neatradīsies institūcijā, tomēr uzskata, ka ir nepieciešams maksimāli samazināt to cilvēku skaitu, kuri atrodas institūcijās.

Ministre patlaban esot arī pieprasījusi informāciju pašvaldībām par to, kāds patlaban ir progress deinstitucionalizācijas projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!